75249

Početak godine je uobičajeno vrijeme kada veterinari počinju godišnju akciju cijepljenja pasa protiv bjesnoće. No ona će se ove godine odvijati na drugačiji način od prethodnih. Razlog je što je lani izmijenjena Naredba o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti. Do tada je ona glasila: „Psi stariji od tri mjeseca moraju, jednom godišnje, biti cijepljeni protiv bjesnoće, s time da između dva cijepljenja ne smije proteći više od 365 dana.“

Nakon lanjske izmjene ona glasi: „Svi psi stariji od tri mjeseca tijekom 2021. godine moraju biti cijepljeni protiv bjesnoće, pri čemu u putovnicu za kućne ljubimce mora biti upisan rok valjanosti cijepljenja u skladu s uputom proizvođača cjepiva.“

Dakle, propisani rok za novo cijepljenje unutar 365 dana više ne postoji. Kako nam je pojasnio dr. vet. Siniša Horvat, direktor Veterinarske stanice Pakrac, u ponudi cjepiva s važnošću jedne, dvije ili tri godine oni su se odlučili za srednju, dvogodišnju varijantu. Svi oni koji su u roku od 365 dana od zadnjeg cijepljenja svog psa tim cjepivom cijepili lani, ove godine ne moraju. No oni koji su premašili taj rok cijepiti moraju ponovo jer dvogodišnji imunitet vrijedi tek nakon dva uzastopna cijepljenja u predviđenom roku, kao i mladi psi koji su se lani cijepili tek prvi put, odnosno štenad starija od tri mjeseca koja se uopće nije cijepila. Djeluje pomalo zbunjujuće. Stoga je najbolje pogledati u putovnicu kućnog ljubimca na stranicama 4 do 7 gdje u srednjoj koloni ima popunjen datum cijepljenja i ispod njega  datum do kada cjepivo vrijedi pri čemu psa svakako treba cijepiti prije ovog drugog datuma kako bi uhvatio vremenski kontinuitet i stekao dvogodišnji imunitet.

PSEĆA PUTOVNICA   

Sve to nam je potvrdio i Mario Šegota, nadležni veterinarski inspektor za naše područje, pri čemu je predviđena kazna vlasniku za necijepljenog psa od dvije do šest tisuća kuna.  

Pakrački veterinari na području Pakraca i Lipika procijepe godišnje oko 1800 pasa s tim da je taj broj u opadanju, kaže  Horvat. On očekuje da će ove godine cijepiti tek dvadesetak posto pasa iz prijašnjih godina pa će imati vremena za pregledati lanjsku evidenciji i pozvati vlasnike koji trebaju cijepiti svoga psa, ali i prijaviti veterinarskom inspektoru one koji ne ispune tu obvezu. No pri tom su mogući i propusti. Stoga poziva vlasnike da pregledaju putovnicu kućnog ljubimca i onima kojima ističe rok valjanosti cjepiva se sami u roku jave u ambulante Veterinarske stanice.     

Cijena cijepljenja u odnosnu na prethodne godine je nepromijenjena i iznosi 150 kuna, osim za mlade pse koji se prvi put cijepe, za koje će vlasnik morati nadoplatiti još sto kuna za postupak označavanja i izrade knjižice.