korona 12

Statistička slika na županiji i lokalno oboljenja od Covida-19 u posljednjih osam dana naglo su se pogoršala što se posebno odnosi na posljednja 24 sata. Jutros je prema izvješću županijskog stožera Civilne zaštite bilo aktivno 576 slučajeva zaraze koronavirusom pri čemu su 23 osobe bile hospitalizirane. Na posljednjem testiranju obrađeno je 429 uzoraka, od kojih je 118 pozitivnih što je 27,5 posto. U prvih 12 dana siječnja ukupno je prosječno 18,9 posto udio pozitivnih ili konkretno od 3291 testiranog njih 622 je bilo pozitivno.  

S takvim statističkim podacima smo se približno vratili na razinu iz najgoreg razdoblja uopće, polovine studenog prošle godine,  kada smo imali, primjerice 19. toga mjeseca 799 oboljelih i 116 pozitivnih uz prosječni udio tih dana od 30 posto pozitivnih u odnosu na ukupan broj testiranih.

Statistika nije ništa bolja niti na lokalnoj razini jer je jutros prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo na području Pakraca bilo 51 aktivno oboljenje, a na području Lipika 24 što je drastično pogoršanje u odnosu na stanje od 3. siječnja kada je u Pakracu bilo 20 aktivnih slučajeva, a u Lipiku 6 pri čemu je na covid odjelu pakračke bolnice toga dana bilo pet pacijenata, a jutros 11 od kojih šest s područja Pakraca i Lipika. Šest pacijenata je necijepljeno i petero cijepljenih. Pacijenti su u starosti od 60 do 89 godina. Nažalost, već ove godine su na pakračkom covid odjelu umrle dvije osobe, rekla nam je Marina Major, ravnateljica bolnice.

U nizu loših podataka jedino dobre vijesti dolaze iz naše dvije škole. Od ponedjeljka i početka drugog polugodišta na nastavi uživo su svi nastavnici i gotovo svi učenici i kako su nam rekli ravnatelji, nemaju prijavljen niti jedan slučaj zaraze koronavirusom.         

Koliko je statistička slika oboljenja loša možda najbolje ilustrira usporedba s lanjskim 14. siječnjem kada je  na području Pakraca bilo 14 aktivnih oboljenja Covidom-19, a na području Lipika šest. Na covid odjelu pakračke bolnice toga dana je bilo 7 hospitaliziranih pacijenata. Na području cijele županije toga dana lani je bilo 252 aktivnih oboljelih, a hospitaliziranih 49.

Mato Matijević, ravnatelj županijskog HZZJ-a, ovo pogoršanje statističkih pokazatelja pripisuje novogodišnjim druženjima i općenito nepridržavanju mjera te stoga vjeruje da će se statistička slika za koji dan početi popravljati. Od pozitivnih testova 15 do 20 posto se šalje na analizu u Zagreb pa potom u Berlin na utvrđivanja soja (vrste) virusa. Povratnih informacija još nema pa nije poznato da li je peta generacija, takozvani omikron, stigao i u našu županiju.  

Bez obzira na pogoršanje statističke slike, stanje kod nas Matijević u usporedbi s drugim županijama ocjenjuje dobrim pa smatra da nema potrebe da županijski stožer Civilne zaštite pojačava epidemiološke mjere iznad razine koju propisuje nacionalni stožer. U usporedbi s drugim županijama dobrim procjenjuje i procijepljenost koja je prema podacima HZJZ-a 3. siječnja iznosila 57,13 posto s prvom dozom (oko 38.000 stanovnika) u odnosu na svu populaciju čime smo u Hrvatskoj četvrta županija i oko 4 posto iznad državnog prosjeka. Upravo cijepljenjem Matijević pojašnjava činjenicu da smo lani u ovo doba imali upola manje zaraženih (252:576), a dvostruko više hospitaliziranih nego jutros (47:23).  

Mato vani

Mato Matijević, ravnatelj županijskog HZZJ-a

Cijepljenje se nastavlja

U petak u Lipiku i subotu u Pakracu u sportskim dvoranama od 9 do 12 sati nastavlja se cijepljene. Prema podacima dr. Ivana Beluškova, koordinatora cijepljenja za ovo područje, prošle subote u Pakracu su cijepljene 363  osobe od čega 20 prvom, 143 drugom i 200 osoba trećom dozom.  Prateći ovu statistiku uočljivo je da još od početka prosinca opada broj osoba koji dolaze na cijepljenje prvom dozom što je vrlo jednostavno objasniti. Prema mapi procijepljenosti HZZJ sa stanjem na dan 3. siječnja do sada je cijepljeno prvom dozom 4449 stanovnika s prebivalištem na  području Grada Pakraca što je 67,34 posto u ukupnog stanovništva. Ostalo je još oko trećina necijepljenih građana pri čemu su dio njih mlađi od 12 godina čije cijepljenje tek počinje, dio njih je imunitet stekao nedavnim preboljenjem, dio se ne može cijepiti iz drugih zdravstvenih razloga, a dio ipak ne želi.

Što se tiče cijepljenja djece starosne dobi 5 do 12 godina, zainteresirani roditelji se mogu naručiti u Domu zdravlja Pakrac, u pedijatrijskoj ambulanti dr. Ivice Turuka utorkom i srijedom između 12 i 13 sati. Mato Matijević kaže da prijavljenih ima, ali je potrebno za otvaranje doze cjepiva 10-tero djece i on očekuje da će prva cijepljenja ove populacije početi idući tjedan.  

Mladež starija od 12 godina se cijepi na redovnom punktu u sportskoj dvorani.