IMG 9865 Large

Tradicionalni memorijalni planinarski pohod „Fokinom stazom 1991.“ ove godine Planinarsko društvo Psunj Pakrac organizira u subotu, 18. prosinca.

Prijava svih sudionika pohoda obavljat će se od 9 sati pred zgradom Turističke zajednice Grada Pakraca na info pultu PD Psunja. Kao i ranijih godina, prije samog polaska na pohod, ujutro od 9 do 10 sati, sudionici mogu besplatno pogledati stalni postav Muzeja vojne i ratne  povijesti i Muzej grada Pakraca.

Iz Pakraca u organiziranoj koloni uhodanom trasom pohoda polazi se u 10 sati, a kraju Ulice svetog Roka, kod spomen-obilježja bit će položeni vijenci i odana počast uz prisjećanje na Domovinski rat. Kosom iznad sela Kraguj i preko planinarskog odmorišta Tromeđa uobičajenim markiranim planinarskim pravcima nastavit će se  pješačenje do planinarskog doma Omanovac. U planinarskom domu bit će priređen grah koji je za sve sudionike besplatan. a nakon ručka, planinarsko druženje  bit će nastavljeno uz živu muziku. Organizirani pješački povratak u Pakrac je u 16 sati, a okupljanje je kod putokaznog stupa postavljenog uz veliku livadu kod planinarskog doma Omanovac.

PD Psunj  od 1996. godine organizator je ovog najmasovnijeg zimskog planinarskog pohoda u ovom dijelu Hrvatske u znak sjećanja na svog predratnog člana Marijana Kulhavija Foku koji je zajedno s bjelovarskim braniteljima Ivanom Bedekovićem, Antom Ćurićem, Franjom Gašparom, Draženom Hudecom, Željkom Novoselom i Darko Perošem poginuo u četničkoj zasjedi 29. prosinca 1991. godine u sjevernim pakračkim vinogradima.