cjepljenje 2 Medium

Sutra 17. prosinca nastavlja se s cijepljenjem u pakračkoj sportskoj dvorani. Od 9 do 13 sati svi zainteresirani za cijepljenje cjepivima Moderna, Janssen i Pfizer moći će se cijepiti prvom, drugom ili trećom dozom. Do kraja godine cijepljenje u pakračkoj dvorani od 9 do 13 sati će se još provoditi 23. i 30.  U lipičkoj dvorani cijepljenje je ove subote, također od 9 do 13 sati.

Na zadnjem cijepljenju u dvorani 10. prosinca cijepljeno je 403 osoba: 41 prvom dozom, 221 drugom i 141 trećom što je ukupno za četiri manje nego tjedan dana ranije pri čemu je u padu interes za prvu dozu (-33).  U studenom, na istim pakračkim punktovima u četiri navrata je  cijepljeno ukupno 1258 osoba od čega 675 prvom dozom.

Kako nam je rekao dr. Ivan Beluškov, koordinator za cijepljenje na području Pakraca i Lipika, prema novim napucima HZJZ-a više nije potrebno za treću dozu, takozvanu booster, protok od šest mjeseci od drugog cijepljenja, već je dovoljno i tri. 

Naime, nakon što je Europska agencija za lijekove, uslijed pojave novog soja nazvanog omikron, promijenila svoje preporuke, na booster dozu cjepiva protiv covida-19 ne mora se čekati šest mjeseci već se može primiti i nakon tri mjeseca od završetka cijepljenja s dvije doze Pfizera, Moderne ili AstraZenece te jednom dozom Johnson&Johnsona. Zbog toga je i Hrvatski zavod za javno zdravstvo izradio nove preporuke o dozama za pojačavanje učinka cjepiva protiv covida-19.

Cijepljenje mladeži i djece

Tu informaciju nam je potvrdio i Mato Matijević, ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo, i ta preporuka će se već od ovog tjedna primjenjivati na punktovima i u Pakracu i u Lipiku. Što se tiče cijepljenje mladeži (12 do 16 godina), odnosno djece (5 do 11 godina), Matijević kaže da se mladež može već neko vrijeme u nazočnosti roditelja cijepiti na uobičajenim punktovima. Interesa ima mada nije veliki. Što se tiče cijepljenja djece, zainteresirani roditelji se od ovog tjedna mogu prijaviti u pedijatrijsku ambulantu Doma zdravlja ili kod svog liječnika obiteljske medicine gdje će, ovisno o ukupnom interesu, dobiti termin cijepljenja.   

upis 1 Medium

Statistička slika bolja

Statistika oboljenja se tijekom prosinca nastavlja popravljati i u našoj županiji. Tako je jučer bilo aktivno 266 slučajeva zaraze koronavirusom, što je brojka oko koje se krećemo zadnja četiri dana, što je za otprilike stotinjak osoba manje nego prošloga tjedna, ali upola manje nego 1. prosinca kada smo imali 566 oboljelih. Jučer je 28 osoba bilo hospitalizirano ili četiri manje nego prije četiri dana.  Unazad tjedan dana na županiji je testirano 1518 osoba od kojih je bilo 152 pozitivno što iznosi 10 posto. U prvih 15 dana prosinca ukupno je testirano 3721 soba, a 519 je bilo pozitivno (13,9%) tako da je i taj statistički podatak u padu.

Stanje se popravlja na lokalnoj razni jer je jučer u Pakracu bilo 47 oboljelih, dok je u Lipiku aktivnih oboljenja bilo 23 što je ukupno za trećinu manje nego prošloga tjedna kada je ukupno lokalnih obljenja na ovom području bilo 93, ali i upola manje od 26. studenog kada je bilo 145 oboljelih. Na covid odjelu pakračke bolnice stanje se popravlja u odnosu na prošli tjedan. Jučer je bilo 11 (-4), od kojih čak devet s lokalne razine i tek dvoje s drugih županija. Ove jeseni u pakračkoj bolnici je od ili sa covidom umrlo 14 pacijenata. 

U usporedbi s lanjskim prosincem, statistička slika se nastavlja poboljšavati u korist ovogodišnjeg stanja. Tako smo lani 19. prosinca izvijestili: „Od jučer obrađenih 311 uzoraka na Požeško-slavonskoj županiji 72 je bilo pozitivno tako da je u županiji trenutno aktivno 542 slučaja zaraze korona virusom pri čemu je 501 osoba u kućnoj izolaciji, a 41 osoba je hospitalizirana, priopćio je Stožer CZ Županije na svojoj službenoj stranici. Od toga broja na području Grada Pakraca je aktivno 92 slučaja, a na području Grada Lipika 55, rekao nam je epidemiolog dr. Ante Vitalia. Na covid odjelu pakračke bolnice jučer je ležalo 23 pacijenta što je najviše do sada, doznajemo od ravnateljice Bolnice Marine Major.“