Pakracki list 594 srijeda 1

Zbog jutrošnjeg kvara na stroju u tiskari novi 554. broj „Pakračkog lista“ će biti u prodaji sutra (subota) u prijepodnevnim satima. U novom broju Lista možete pročitati:

„Made In Pakrac“ seli u muzej

U ovom broju Lista objavljujemo dokumentarni zapis (strana 23) našeg Duška Kličeka o jednoj maloj kućnoj stvari koju smo nekada svakodnevno koristili - džezvi za kavu koju smo slučajno „iskopali“ ovog ljeta na Jadranu. Specifična je u tome što je prije otprilike pola stoljeća proizvedena u Pakracu u tvrtki koja se zvala „Pakram“ što je bila skraćenica od pakračka metalurgija ili tako nešto slično. To me asociralo na činjenicu da sve manje tvrtki s našeg područja u nazivu koriste izravno imena ili skraćenicu naša dva grada gdje im je sjedište. Osim Lipik Glasa to su još samo Pakrac-plin i Vode Lipik. No uskoro bismo mogli ostati i bez ove zadnje spomenute dvije koje su i pri tom u izravnom vlasništvu gradova.
Naime ljetos je Komunalac, uz suglasnost vlasnika, objavio javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanjem u postupku pronalaska strateškog partnera stjecanjem 100 posto udjela u društvu Pakrac-plin d.o.o., njihovoj tvrtki kćeri koja za područje Pakraca i Lipika obavlja funkciju distribucije plina. Ne radi se o tome da naši gradovi prodajom ove tvrtke žele zaraditi. Pripremama za ulazak u EU, u Hrvatskoj distribucija plina je iz sfere komunalne djelatnosti prebačena u energetsku, dakle tržišnu. Inicijativa dakle nije nova. Procjena  nadležnih državnih tijela je da sadašnje usitnjene lokalne  tvrtke zbog malog distribucijskog područja imaju premalo prihoda i prevelike troškove da bi sistem kvalitetno održavali, dok u takvim uvjetima o razvoju mreže nema niti govora. Izlaz vide u njihovom spajanju pa je logika da ćemo uskoro ostati bez tvrtke Pakrac-plin koju će „pojesti“ neka od većih postojećih, vjerojatno s dominantnim udjelom stranog kapitala. To se proljetos dogodilo i s opskrbom plina za domaćinstva koju od 1. travnja ne obavlja lokalni Komunalac nego europski div E.O.N. pri čemu je taj prijelaz, bar u dosadašnjem razdoblju, za potrošače bio gotovo neprimjetan.

Slično se događa i s vodoopskrbom. Nadležna državna tijela već nekoliko godina traže načina kako da pravno i organizacijski spoje usitnjene lokalne koncesionare te djelatnosti. Prema aktualnom prijedlogu, koji je već više puta mijenjan, naše Vode-Lipik bi trebale za početak u organizacijsko spajanje prema sjeveru: Daruvaru, Grubišnom Polju i još nekim jedinicama lokalne samouprave  s tog područja. Prema neslužbenim informacijama na nedavno održanom savjetovanju naši gradski čelnici i čelnici Voda Lipik su se izjasnili za spajanje s požeškom Tekijom. Bez obzira s kojom varijantom će se krenuti u realizaciju, teško je vjerovati da će u novom regionalnom opskrbljivaču naše Vodama Lipik biti dodijeljena dominantna uloga kojom bi on zadržao sjedište i postojeći naziv.

Što će to donijeti potrošačima u pogledu cijene i ostale dostupnosti i kvalitete usluga sada možemo samo nagađati i nadati se da su u pravu oni koji tvrde da okrupnjavanje nosi boljitak svima. Nama će ostati žal za gubitkom još jedne lokalne prepoznatljivosti i činjenice da sve manje u svakodnevnoj upotrebi koristimo nazive naših lokalnih toponima što znači da ćemo natpise „Made In Pakrac“ najčešće sretati na muzejskim izlošcima kao što je slučaj s našom džezvom. Naravno da to ne može proći bez ekonomskih posljedica.

TEMA BROJA KORONAVIRUS Smanjuje se broj aktivnih oboljenja i pozitivnih testova

Statistička slika oboljelih od Covida 19 na županiji unazad osam dana počevši unazad 23. studenog kada je ovaj tekst pisan, znatno se popravila. Toga dana je bilo aktivno 542 slučaja zaraze koronavirusom pri čemu je 40 osoba bilo hospitalizirano. Na posljednjem testiranju obrađeno je 449 uzoraka, od kojih je 71 pozitivnih (15,8%). Broj aktivnih slučajeva je bio najmanji od 5. studenog kada ih je bilo 432, a najgori dan uopće je bio 13. studeni kada je bilo aktivno 847 covid pacijenata.  

Stanje se znatno popravilo i na lokalnoj razini. Toga dana (23. studenog) je u Pakracu bilo aktivno 60, a u Lipiku 21 osoba sa koronavirusom. Usporedbe radi, osam dana ranije je u Pakracu bilo 158 oboljelih, a u Lipiku 38. Piše Darko Baronica

INTERVJU: ALMIR DELIHODŽIĆ, VODITELJ VLASTITOG POGONA GRADA PAKRACA Vegetativna sezona je napornija od zimske službe 

Slijedi nam zima i po logici snijeg što znači i posao za zimsku službu. U Pakracu je po tome najprimjetljiviji Vlastiti pogon Grada Pakraca ili komunalni pogon kako se češće naziva. O tom dijelu njihovog posla, ali i o održavanju zelenih površina te drugim pitanjima rada komunalnog pogona razgovarali smo s Almirom Delihodžićem koji je njihov voditelj svih 14 godina od osnutka 2007. godine.

NAŠI SUGRAĐANI: DAJANA POPOVIĆ, MOJ ŽIVOT S DIJABETESOM Od 10. godine imam 'šećer' – zeznut je, ali ja sam jača!

Dajana Popović, 23-godišnja djevojka iz Pakraca od svoje je 10. godine primorana nositi se s dijabetesom – kroničnom i neizlječivom bolešću povišene razine glukoze (šećera) u krvi. Namjerno ovdje ne kažemo da se „bori'' s bolešću, kako situaciju ne bismo bespotrebno dramatizirali jer, čitajući ovaj tekst, vidjet ćete kako je discipliniranim i temeljitim pristupom ukrotila dijabetes i danas ga smatra tek nužnom smetnjom i dijelom nje.   Piše Dinko Kliček

U novom broju još pišemo:

AGLOMERACIJA  Asfaltiranje sve prisutnije

NOVI USPJEH „SLOGE“ U VODICAMA Dubravki Špančić nagrada za najbolji autorski tekst

MINISTARSTVO HRVATSKIH BRANITELJA Šreterova sudbina tema brojnih sastanaka

GRAD PAKRAC Umirovljenicima po 150 kuna božićnice

LOKALITET STAROG GRADA PAKRACA Završena konzervacija zidova gotičke crkve

GRADSKA GRADILIŠTA Problemi s materijalima koče izvođače  

OBNOVA Pročelje na Vladikinom dvoru

GRADSKI PSI Godišnje skuplji od rada većine udruga

NAGRAĐENE UČITELJICE D. NAMJESNIK I L. SKALNIK Najvažnije je probuditi želju za učenjem

OSLIKAN ZID STAROG ŽELJEZNIČKOG KOLODVORA "Dobro došli u Pakrac" na novi, moderniji način

NEKADA SMO PROIZVODILI STVARI ZA SVAKODNEVNU UPOTREBU Dio pakračke povijesti u džezvi za kavu

KOMUNALAC Počela distribucija žutih kanti

ADVENT U PAKRACU Ove godine ponovo na gradskim ulicama i institucijama

MEĐUŽUPANIJSKA NOGOMETNA LIGA Hajduk domaćim porazom završio prvenstvo

 

Sve to pročitajte u NOVOM BROJU PAKRAČKOG LISTA kojeg možete kupiti već danas na sljedećim lokacijama: MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Prekopakra), KTC, TO KRNDIJA.