stanpovnici 1

Unazad tri godine na skrbi proračuna Grada Pakraca bilo je ukupno 91 pas što je porezne obveznike koštalo ukupno bezmalo 400.000 kuna, najviše 2019. – 170.000 kuna; 2020. – 115.000 i u prvih deset mjeseci ove godine 113.000. Koliko su to veliki iznosi dovoljno ilustrira podatak da na godišnjoj razini mnoge udruge dobivaju znatno manje proračunskih sredstava od pasa.

Kako su se psi nastanili u pakrački proračun?

Prema više zakona koji reguliraju komunalni red, ali i dobrobit životinje, svaka jedinica lokalne samouprave je dužna imati ugovor s ovlaštenom pravnom osobom o hvatanju i zbrinjavanju pasa lutalica. Grad Pakrac takav ugovor, kao i većina jedinica lokalne samouprave naše županije, ali i 10-tak JLS susjednih županija, ima takav ugovor s Veterinarskom stanicom Pakrac  koja pse zbrinjava u svom Skloništu za životinje na Bučju. Njihovi zaposlenici po dojavi lokalnih vlasti, najčešće komunalnog redara, hvataju pse koji su uočeni da lutaju javnim prostorima. Ako tako uhvaćen pas nema čip, ili se ni na koji drugi način ne može utvrditi njegov vlasnik, on postaje „gradski“ što znači da njegovo hvatanje, cijepljenje, čipiranje, eventualno liječenje ili neki drugi prateći trošak ide na teret proračuna, a nakon toga  iz istog izvora se plaća dan boravka psa u skloništu 37,5 kuna. Otuda godišnje skrb o gradskim psima već godinama redovito prelazi 100.000 kuna pri čemu nije vidljiv trend opadanja tog troška.

Udomljeno 78 pakračkih pasa

Od 91 psa koji su unazad tri godine postali „gradski“ u skloništu je početkom studenog na čekanju udomljavanja bilo 8. U te tri godine u skloništu je uginulo pet „gradskih“ pasa, a 78 je udomljeno, što se sve može popraćeno fotografijom i osnovnim podacima svakog psa vidjeti na gradskoj mrežnoj stranici.

Kako bi smanjio troškove dnevnog „pansiona“ za pse od 37,5 kuna, Grad je 2019. godine uveo mjeru kojom novčano potiče udomljavanje „svojih“  pasa koja podrazumijeva tisuću kuna naknade budućih troškova, ako i naknadu neophodnih troškova prilikom udomljavanja pri čemu se s udomiteljem sklapa ugovor kojim se definiraju odredbe o načinu držanja psa, uglavnom prenesene iz Zakona o dobrobiti životinja. U te tri godine na taj način je udomljeno 25 pakračkih pasa, najviše prve godine 15, lani samo 4 što je proračun koštalo 6.500 kuna, a od 31. listopada ove godine šest ugovora ukupne vrijednosti 9.100 kuna. Zainteresirani sve detalje oko ugovora i postupka udomljavanja mogu saznati svakog radnog dana u gradskoj upravi.

psi u azilu

Na Bučju u ponudi 40-tak pasa

Početkom studenog u Skloništu za životinje na Bučju na čekanju udomljavanja bio je 41 pas koji su tu pristigli iz svih jedinica lokalne samouprave s kojima pakrački veterinari imaju ugovor. Osim nekoliko starijih izuzetaka psi su uglavnom u starosti od nekoliko mjeseci do tri godine, mješanci u težini između 10 i 20 kg s ponekim izuzetkom iznad ili ispod te granice. Izgled i najosnovniji podaci o psima mogu se vidjeti na mrežnoj stranici skloništa  http://skloniste-pakrac.com/. Potencijalni udomitelji pasa, na Bučju mogu vidjeti pse svakog radnog dana od 11 do 15 sati i subotom od 7 do 9, ali je radi mogućeg odlaska zaposlenika na teren poželjno da se najave na mobitel 099 44 11 019.

Kako nam je rekao Tihomir  Čop, voditelj Skloništa, u ovoj godini do početka studenog  u sklonište je prispio 171 pas. Udomljeno je 140 pri čemu i neki koji su u skloništu od lani. Najviše njih je otišlo u Njemačku – 104. Tamo ih odvozi jedna od njihovih udruga za zaštitu životinja koja im pronalazi obitelji udomitelja, a takav ugovor osim s našim skloništem ima i sa skloništem u Šibeniku i Zagrebu. Po pse dolaze svaka tri ili četiri tjedna, a koliko će ih odvesti ovisi o slobodnim mjestima u kombiju, odnosno njegovoj popunjenosti iz druga dva navedena skloništa. Zadnji put su bili 5. studenog i odvezli pet pasa, a slijedeći dolazak je najavljen za 26. studenog.  

Tihomir Čop