Cjepljenje 15

U pakračkoj sportskoj dvorani jučer je cijepljeno 225 građana od kojih 166 prvom dozom, četvero drugom i 55 trećom, doznajemo od dr. Ivana Beluškova, koordinatora cijepljenja za područje Pakraca i Lipika. Tako je uz prethodna dva termina u dosadašnjem dijelu studenog u Pakracu cijepljeno ukupno 870 građana od kojih 525 prvom dozom. Ovako nagli povećan interes u odnosu na prethodna dva mjeseca posljedica je proširene primjene covid potvrda. Unatoč tome u prva dva dana ovog tjedna samo u pakračkoj ambulanti medicine rada Doma zdravlja na testiranje po zahtjevu poslodavca je bilo oko 150 osoba od kojih su dva nalaza bila pozitivna, kaže dr. Beluškov. Testiranje se u ovoj ambulanti obavlja svakodnevno u radno vrijeme i po narudžbi.

Nastavlja se i cijepljenje. U subotu u sportskoj ambulanti u Lipiku, a za Pakrac termin za idući tjedan još nije utvrđen.   

U Požeško-slavonskoj županiji jutros je bilo aktivno 772 slučajeva zaraze koronavirusom, 43 osoba je hospitalizirano. Na posljednjem testiranju obrađen je 353 uzoraka, od kojih je 116 pozitivnih  što je 32,9%.

Statistika ovih brojaka na županiji se ustalila, ali lokalno se ponovo pogoršala. Prije sedam dana (10.) na županiji je bilo 761 aktivno oboljelih s tim da je najgori dan uopće bio 13. studeni kada je bilo 822 aktivna slučaja oboljenja. U prvih 17 dana studenog obrađeno je 4681 uzoraka od kojih je pozitivno bilo 1295 ili 27,7 posto, više  nego svaki četvrti.   

čekanje

Sastanak kod županice

S obzirom na nepovoljno stanje županica Antonija Jozić je održala 15. studenog (ponedjeljak) sastanak s ravnateljima zdravstvenih ustanova naše županije: OŽB Požega, OŽB Pakrac, Specijalne bolnice Lipik, Doma zdravlja, Zavoda za javno zdravstvo i  Zavoda za hitnu medicinu. Tom prilikom je istaknuto, kaže se na službenoj županijskoj stranici, da epidemiološka situacija u Požeško-slavonskoj županiji nije na zavidnoj razini. Broj pozitivnih osoba već neko vrijeme bilježi porast. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je sve više osoba kojima je potrebna hospitalizacija, a s time je i pritisak na zdravstveni sustav sve veći. Obzirom na nepovoljnu situaciju te kako se u narednom periodu očekuje povećana hospitalizacija, zdravstvene ustanove pripremaju se za to.

„U Općoj županijskoj bolnici Požega imamo hospitalizirana 32 COVID pacijenta s teškom kliničkom slikom. Nalazimo se na vrhuncu četvrtog vala, ali osiguravamo punu i adekvatnu zdravstvenu zaštitu za sve pacijente, COVID pozitivne i COVID negativne“, rekao je ravnatelj dr. sc. Ivan Vukoja.

Ravnateljica pakračke bolnice Marina Major rekla je kako se situacija u Pakracu i Lipiku prilično brzo razvila: „Obzirom na prošli tjedan, kada je bilo 6 hospitaliziranih pacijenata, sada je ta brojka 19, a od toga jedan pacijent je na respiratoru, a dva na HF uređajima. Stoga, molimo naše sugrađane da se pridržavaju mjera, kako bi smanjili pritisak na zdravstveni sustav i omogućili nam da ostanemo dostupni svim našim pacijentima.“

Toga dana (ponedjeljak) je u Pakracu bilo evidentirano 158, a u Lipiku 39 oboljelih što znači da je tijekom prošlog tjedna broj aktivnih slučajeva u Pakracu više nego udvostručen, a u Lipiku povećan za upola  jer je 9. studenog bilo 73, odnosno 26 aktivnih.

Statistika na godišnjoj razini je gotovo neusporediva jer je lanjskog 20. studenog  u županiji bilo aktivno 290 slučajeva zaraze koronavirusom, pri čemu je 29 osoba bilo hospitalizirano. U Pakracu je bilo 27 aktivnih slučajeva, a u Lipiku desetak.

REd 15