cjepljenje 3

 U utorak 16. studenog od 9 do 13 sati u pakračkoj sportskoj dvorani županijski Zavod za javno zdravstvo i Dom zdravlja organiziraju cijepljenje zainteresiranog stanovništva sa svim cjepivima protiv Covida odobrenim u EU za sve tri doze cijepljenja. Uobičajeni pakrački termin cijepljenja četvrtom ovaj tjedan je preseljen na utorak jer je četvrtak praznik, a zbog povećanog interesa mjesto sa gradskog stadiona preseljeno je u sportsku dvoranu.

U subotu 20. studenog će cijepljenje biti organizirano i u lipičkoj sportskoj dvorani.

Prošloga četvrtka na punktu na pakračkom stadionu cijepljene su 453 osobe, od kojih 295 prvom dozom, 33 drugom i 125 trećom dozom, doznajemo od dr. Ivana Beluškova, koordinatora za cijepljenje na području Pakraca i Lipika.  Prema informacijama HZZJ-a  zaključno s 8. studenim s mjestom prebivališta na području Grada Pakraca prvom dozom je cijepljeno 3855 građana ili 58,35 posto svog stanovništva, dok je s dvije doze cijepljeno 3436 građana ili 52,01 posto. U oba slučaja smo i dalje bolji od županijskog prosjeka koji je iznosio 50,78 posto, odnosno 42,29%.  

Puno nejasnoća po pitanju obveznog testiranja

Što se tiče obveznog testiranja na prisutnost COVID-19 za necijepljene dan uoči primjene te mjere je još puno nejasnoća. Prema popisu koji je objavio HZZO ono je moguće u Pakracu na 13 mjesta, a u Lipiku na 5. Osim u pakračkoj bolnici to su lokacije svih ambulanti obiteljske i dentalne medicine kao i ambulanti koje djeluju u sklopu Doma zdravlja i ljekarne. Dr. Beluškov, koji je i koordinator za testiranje na području Pakraca i Lipika, nam je rekao da je Dom zdravlja sklopio ugovore s više pakračkih i lipičkih tvrtki i ustanova čiji su zaposlenici od sutra obvezni za dolazak na posao imati Covid potvrdu i da već imaju stotinjak narudžbi za testiranje koje traje 15-tak minuta. Ova testiranja najmanje do 1. siječnja idu na teret poslodavca (plaćanjem ili refundacijom), a koštaju od 90 do 150 kuna, kako u kojoj ustanovi ili ambulanti. Testiranje za privatne potrebe plaćaju sami građani. Po privatnim ambulantama, prema našoj telefonskoj anketi, njihovi nositelji primjenjuju različite načine, ali je uvijek obvezna prethodna narudžba. Dr. Beluškov kaže da test vrijedi 48 sati i da bi se svi zaposlenici trebali testirati tri puta tjedno. 

Testiranje će provoditi i pakračka bolnica. Nekoliko lokalnih institucija je kod ravnateljice Marine Major najavilo mogućnost testiranja svojih zaposlenika kod njih, ali još nemaju niti jedan ugovor pri čemu ističe da će moći primiti dnevno na testiranje do razine svojih kapaciteta što podrazumijeva također prethodnu najavu nakon čega će ovisno o interesu zakazivati termine. Cijena testa kod njih je 150 kuna.

Prema izvješću županijskog Stožera CZ u županiji je jutros bilo aktivno 715 slučajeva zaraze korona virusom od kojih je 25 osoba je hospitalizirano. Na posljednjem testiranju obrađeno je 55 uzoraka, od kojih je 8 pozitivnih (14,5%). Statistički najgori dan u županiji tijekom studenog je bio subota 13. kada je bilo aktivno 847 slučajeva zaraze korona virusom, a od 255 testiranih 99 je bilo pozitivno (38,8%).

Jutros je na covid odjelu pakračke bolnice bilo 19 pacijenata od kojih jedan na respiratoru pri čemu je dio njih s područja drugih županija i nisu dio statistike izvješća županijskog Stožera CZ.