cjepljenje unutrašnjost Medium

Najava znatno širih i oštrijih mjera upotrebe covid potvrda koja započinje u ponedjeljak 15. studenog, ali vjerojatno i naglo statističko pogoršanje po pitanju koronavirusa, značajno je pojačalo interes za cijepljenje. Tako je samo jučer na punktu na pakračkom stadionu cijepljeno 453 osobe, od kojih 295 prvom dozom, 33 drugom i 125 trećom dozom, doznajemo od dr. Ivana Beluškova, koordinatora za cijepljenje na području Pakraca i Lipika. Na istom mjestu  prošlog četvrtka se cijepljenju protiv koronavirusa odazvalo 192 građana. Njih 64 se cijepilo prvi put, 73 osobe drugi, a 55 trećom dozom, tako da je u dva termina studenog cijepljeno u Pakracu 645 osoba, što je značajno više nego prošla tri mjeseca. Podsjećamo, u   listopadu je na punktu u Pakracu ukupno cijepljeno 406 osoba, ali njih 35 trećom dozom. U rujnu je u Pakracu utrošeno 497 doza, a u kolovozu 507.

Kako je idući četvrtak praznik punkt neće biti otvoren, ali dr. Beluškov zbog naglog povećanja interesa,  najavljuje mogućnost da će punkt za cijepljenje biti organiziran u srijedu, 17. studenog, vjerojatno ponovo u pakračkoj sportskoj dvorani jer je prostor NK Hajduka za ovako veliki broj ljudi premalen. U lipičkoj sportskoj dvorani punkt će biti otvoren u subotu 20. studenog.

Županijski epidemiolog dr. Ante Vitalija, koji je i sam bio nazočan jučerašnjem cijepljenju u Pakracu, pozdravio je ovako veliki interes građana, ali izrazio i žaljenje što osnažena covid potvrda nije bila kao epidemiološka mjera uvedena još i ranije jer bi po njemu epidemiološka slika bila znatno bolja.

red stadion 1 Medium

U Pakracu broj oboljelih učetverostručen

A ona je, kako na županiji tako i lokalno, doista loša, gora i od prošlotjedne loše. Jutros je na županiji aktivno 749 slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih je 25 osoba hospitalizirano. Naše sugrađane treba zabrinjavati katastrofalno stanje u Pakracu gdje je jutros bilo 119 aktivno oboljelih te u Lipiku još 34.

Usporedbe radi, u utorak kada smo uz pomoć županijskog HZJZ-a radili zadnju analizu, u Pakracu je bilo 73, a u Lipiku 26 aktivnih. Prije samo osam dana, 3. studenog, u Pakracu je bilo 31 aktivno oboljeli, a u Lipiku 15 što znači da se u tom razdoblju u Pakracu broj aktivnih oboljenja učetverostručio. Da u skoro vrijeme ne treba očekivati bitnije poboljšanje ukazuje podatak da je na posljednjem testiranju obrađeno 255 uzoraka, od kojih je 105 pozitivnih što je izuzetno visokih 41,2 posto.

Od 1. studenog na županiji je ukupno obavljeno testiranje 3170 uzoraka od kojih je bilo   pozitivnih  955 što je  30,1 posto pri čemu je taj indeks u porastu.

Na ozbiljnost loše slike epidemiološke statistike ukazuje usporedba s lanjskim 20. studenim kada je u županiji bilo aktivno 290 slučajeva zaraze koronavirusom, pri čemu je 29 osoba bilo hospitalizirano. U Pakracu je bilo 27 aktivnih slučajeva, a u Lipiku desetak.

U Pakracu ponovo covid odjel

Ovako loša statistika zahtijevala je da se prošlog petka ponovo u pakračkoj bolnici uspostavi covid odjel. Jučer je na njemu bilo osam pacijenata, jedan i na respiratoru. Od njih osam tri su s naše županije i pet iz drugih. Petero pacijenata je necijepljeno. Nažalost, ovog tjedna su u pakračkoj bolnici zbog koronavirusa umrla dva pacijenta, oba necijepljena. Oboljelih ima i među zdravstvenim bolničkim djelatnicima, šestero od kojih su tri necijepljena. Svi su s lakšim simptomima, doznajemo od ravnateljice Marine Major.

Pakrački covid odjel ima 16 ležaja i nalazi se na dijelu odijela kirurgije. U najtežem razdoblju, lani u prosincu, bilo je odjednom i po 22 pacijenata. Odjel je zatvoren 15. lipnja.

pakrački covid odijel Medium