banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

korona naslovna Medium

U Požeško-slavonskoj županiji prema izvješću Stožera CZ jutros je bilo aktivno 630 slučajeva zaraze koronavirusom pri čemu je 14 osoba hospitalizirano. To je treći dan za redom da je broj oboljelih veći od šest stotina što je apsolutno najlošija epidemiološka slika od početka pandemije. Nažalost crne rekorde obaramo i na lokalnoj razini. Prema podacima županijskog HZJZ na području Pakraca jutros je bilo 73 aktivna slučaja, a na području Lipika 26. Prije samo šest dana, 3. studenog, 31 s područja Pakraca i 15 s područja Lipika je bilo oboljelo od Covid pa se u tih samo tjedan dana brojka udvostručila.

Na posljednjem testiranju na županiji obrađeno je 363 uzoraka, od kojih je 95 pozitivnih. U osam dana studenog ukupno je na županiji obrađeno 2210 uzoraka od kojih je 632 bilo pozitivno što je u postotku 28,6 posto, dakle više nego svaki četvrti testirani. Kako ističu u HZJZ-u, nekih posebnih žarišta zaraze nema. Riječ je uglavnom o pojedinačnim pojavama koje dolaze kao posljedica nepridržavanja epidemioloških mjera.

Virus u vrtiću

Od prošlog tjedna virus je prisutan i u pakračkom dječjem vrtiću, doznajemo od ravnateljice Višnje Klobučar. U izolaciji ili samoizolaciji je osam djelatnika, a kako je od ovog vikenda pozitivno i jedno dijete za sobom je povuklo u samoizolaciju dokraja tjedna jednu odgojnu skupinu od desetero djece. Svi ostali uz propisane epidemiološke mjere normalno funkcioniraju.  

Virus trenutno ne remeti nastavu u pakračkoj osnovnoj i srednjoj školi. U srednjoj školi oboljelo je dvoje učenika, ali kako su bili na jesenskim praznicima nikoga od učenika za sobom nisu povukli u samoizolaciju tako da su svi razredi na nastavi uživo. Isto tako je i u osnovnoj školi gdje ima nešto malo slučajeva kod učenika pojedinačne samoizolacije.

cjepljenje stadion Medium

Još uvijek najmanje loši na županiji  

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je krajem prošlog tjedna objavio novu mapu procijepljenosti RH baziranoj na podacima od 26. listopada. Podaci za jedinice lokalne samouprave se baziraju na mjestu prebivališta građana prema procijenjenom brojčanom stanju iz lanjskog prosinca. Prema tim podacima na području Grada Pakraca je do 26. listopada  prvom dozom cijepljeno 3784 građana ili 57,27 posto ukupnog stanovništva, a drugom dozom 3356 ili 50,79 posto ukupnog stanovništva. I dalje smo u postotku bolji od hrvatskog (45,28%, odnosno 40,18%) i županijskog (48,88%, odnosno 41,3%). Osim nas više od polovine ukupnog stanovništva je procijepljeno prvom dozom još samo u Požegi (54,01%), odnosno 44% drugom dozom. U susjednom Lipiku prvom dozom je bilo cijepljeno 2341 građanin (45,93%), a drugom 2013 (39,96%).  

Na gradskom stadionu prošlog četvrtka se cijepljenju protiv koronavirusa odazvalo 192 građana. Njih 64 se cijepilo prvi put, 73 osobe drugi, a 55 trećom dozom, doznajemo od dr. Ivana Beluškova, koordinatora za cijepljenje na području Pakraca i Lipika. 

Sljedeće cijepljenje  sa svim cjepivima odobrenim u EU u svim dozama u Pakracu je u četvrtak 11. studenog, ponovo na gradskom stadionu od 9 do 12 sati. Kako je naredni četvrtak (18. studenog) praznik, cijepljenje neće biti provedeno, ali će ga pod istim uvjetima biti u subotu 20. studenog u sportskoj dvorani u Lipiku. 

Iskustvo od prije 106 godina

Muzej Grada Požege na temu cijepljenja je na svojoj mrežnoj stranici prenio presliku teksta objavljenog 6. studenog 1915. godine u 45. broju Glasnika županije požeške na temu tada aktualnog cijepljenja protiv boginja. Kako bi spoznali kako su naši preci tada rješavali pitanje cijepljenja objavljujemo fotografiju isječka iz tadašnjeg Glasnika.

cijepljenje 1915. Medium

Izvor fotografije: Muzej Grada Požege

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić