koronavirus Fena

Na gradskom stadionu jučer se cijepljenju protiv korona virusa odazvalo 192 građana. Njih 64 se cijepilo prvi put, 73 osobe drugi, a 55 trećom dozom, doznajemo od dr. Ivana Beluškova, koordinatora za cijepljenje na području Pakraca i Lipika. U odnosu na listopad kada se prosječno cijepilo četvrtkom na punktu 80-tak osoba od čega 50-tak prvom dozom to je blagi porast, ali još  uvijek manje nego u kolovozu.

Što se tiče testiranja na našoj županiji zadnja dva dana (srijeda i četvrtak) su, po pozitivnim rezultatima uopće, najgori od izbijanja epidemije što je do sada bio 29. travanj s 98 pozitivnih. U srijedu je od 341 uzorka bilo pozitivno 118 (34,6%), a od jučer testirana 342 pozitivno je 109 (31,4%) tako da je jutros na županiji bilo aktivnih 432 slučaja od kojih je 14 hospitaliziranih.

U studeni smo ušli s 506 aktivno oboljelih što je točno identičan broj koji smo imali 1. svibnja, što se kasnije pojavilo kao vrhunac trećeg vala nakon kojeg je broj dnevno oboljelih počeo padati da bi već 1. lipnja imali tek jednu aktivno oboljelu osobu. Upitan može li to značiti da smo sada na vrhuncu četvrtog vala, Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, kaže da je to teško reći. 

U ovim dnevnim brojkama od više od stotinu pozitivnih ne postoji jedno ili nekoliko većih žarišta. Oni uglavnom dolaze iz obitelji pa je moguće da su ovom porastu doprinijela i obiteljska druženja tijekom blagdana Svih svetih te zasigurno nepridržavanja epidemioloških mjera. Veseli ga podatak da je zadnja dva tjedna porastao broj osoba koje se dolaze prvi put cijepiti na punktove za masovno cijepljenje. Prema njegovim saznanjima od ovih stotinjak dnevno pozitivnih svega nekoliko su cijepljene osobe i to uglavnom s vrlo blagim simptomima koju bolest prebole kod kuće.

U listopadu 18 umrlih

U listopadu je na županiji sa ili od koronavirusa umrlo 18 osoba (lani u listopadu šest) pri čemu je tek jedna osoba bila cijepljena, rođena 1936. godine s drugim komorbiditetima. On se nada da će proširivanje najavljene upotrebe Covid putovnica motivirati i dodatno građane na cijepljenje jer ne vidi drugog načina da se epidemija obuzda.

U ponedjeljak će na nastavu uživo u pakračku osnovnu i srednju školu doći učenici u svim razredima, doznajemo od ravnatelja ovih ustanova. Zbog jesenskih praznika za sada nemaju najavu da bi bilo koji razred mogao ići u samoizolaciju.