Šuškova 11 Medium

Posljednjeg dana listopada, ujedno 612. dan ugovorenog roka (72%) od 851 dana planiranih radova na pakračko-lipičkoj aglomeraciji, odrađeno je ukupno radova u vrijednosti od 105,1 milijun kuna ili 72 posto od ukupno ugovorene vrijednosti 146,7 milijuna kuna, izvješćuje izvođač Gorenjska gradbena družba Kranj u svom redovnom mjesečnom izvješću kojeg ovog puta karakterizira i naznaka mogućih problema u vezi završetka projekta kada je u pitanju konačna cijena i rok završetka.

Po pitanju odvodnje do kraja listopada je realizirano ukupno zamjena ili postavljanje nove infrastrukture u dužini od  37,8 kilometara te je odrađeno 1.206 kućnih priključaka što je 12 posto manje od vremenskog plana i 76 posto od ukupno ugovorenih radova. Što se tiče vodoopskrbe brojke su malo bolje jer je odrađeno 31,6 kilometara infrastrukture od ukupno ugovorenih 36,4 km što je 87 posto ugovorenih radova, ali i 7 posto manje od planirane dinamike. Istovremeno je ugrađeno 988 vodomjernih priključnih okana.

Za studeni im je plan ugraditi oko 2.200 metara kanalizacijske i oko 2.600 metara vodovodne infrastrukture te utrošiti novih 8,8 milijuna kuna. No ono što će se građanima naročito svidjeti, u tekstualnom dijelu izvješća naznačuju da im je prioritet „kapacitete rasporediti na građevinske i monterske radove u naseljima koji omogućavaju asfaltiranje i vraćanje u prvobitno stanje prometnica, pješačkih i zelenih površina te okućnica na lokaciji kućnih priključaka… Na svim zahvatima povećavat će se kapaciteti tesara i armirača, kako bi se ubrzala dinamika betonskih radova na crpnim stanicama i zasunskim oknima vodoopskrbe, te betonskim spojnim oknima odvodnje“.

Dio toga je vidljivo u tabelarnom prikazu gdje je iskazano da su tijekom listopada koristili u strojnoj mehanizaciji jednu frezu za asfalt (u rujnu niti jednu) te dva miksera za beton (u rujnu jedan), ali da je broj tesara i armirača s 31 u rujnu povećan na 42 u listopadu, dok je broj strojara s 32 povećan na 37  pri čemu je broj asfaltera ostao na istih 10 koji prate dva finišera za asfalt.

Branimirova 11 Medium

Izvođač najavljuje korekciju cijena

U tekstualnom dijelu izvješća postoje i naznake mogućih problema oko završetka radova pa se tako kaže: „suočavamo se neredovitim isporukama materijala za cjevovode…. Dobavljači već sedmi mjesec obračunavaju isporučene materijale i po 60% povećanim cijenama“ te se spominju moguće korekcije ugovorenih cijena.

Marijan Pierobon, direktor formalnog investitora, u razgovoru s nama nije ostavio prevelik dojam zabrinutosti zbog mogućeg zahtjeva za korekcijom cijena. Pri tom se poziva na ugovor u kojem je precizirano da su korekcije moguće tek ako dođe do opravdanog poskupljenja većeg od 10 posto i to samo u iznosu koji prelazi tih 10 posto što izvođač mora dokazati opravdanim.   

Braće Radića 11 Medium

Rokove ne planiraju produžavati

Što se tiče dinamike i rokova završetka projekta GGD u mjesečnom listopadskom izvješću ističe: „Izvođač još uvijek u svojim prezentacijama plana ne uključuje odobrenje dodatnog vremena za izgradnju na temelju nemogućnosti dolaska na gradilište u proljeće 2020. i pravovremenog početka izvršenja građevinskih radova u razdoblju više od dva mjeseca. Uzimajući u obzir navedenu činjenicu te stanje dovršenosti zaključnih radova, izvođač je sa povećanim angažmanom na izvođenju radova ispred planirane dinamike“.

GGD se u tom dijelu poziva na činjenice da zbog epidemioloških mjera na pakračko-lipičko gradilište nije lani mogao dovesti mehanizaciju i radnike krajem ožujka kako je planirano nego tek 1. lipnja. No još uvijek se konkretno ne spominje zahtjev za produžetak krajnjeg roka koji je ugovoren za 27. lipnja iduće godine.

Spora sanacija radilišta

Kako građani i sami mogu vidjeti u centru Pakraca najviše se radi u Ulici Gojka Šuška koja je i dalje zatvorena za automobilski promet, a od jutros i na Trgu dr. Franje Tuđmana kao i na sanaciji nogostupa u Ulici braće Radića, sanaciji kolnika u Branimirovoj ulici. Većina građana je i dalje nezadovoljna sporošću sanacija radilišta. Dobra ilustracija toga je Ulica Vatroslava Lisinskog  gdje od početka ljeta se ne radi ništa, a dio ulaza priječi ogromna šahta iza koje se, kvalitetom asfalta ne nastavlja gradska ulica, nego seoski sokak. U sličnom stanju, gotovo potpune neupotrebljivosti je veći dio pješačkih nogostupa u Strossmayerovoj ulici, a tjednima se ne radi ništa. Odgovor izvođača je uvijek isti - rok je 27. lipnja 2022. godine.   

V. Lisinskog 11 Medium