cjepivo ilustracija

Sutra (četvrtak 4. studenog) nastavlja se cijepljenje protiv koronavirusa na pakračkom gradskom stadionu. Od 9 do 12 sati zainteresirani će se moći cijepiti svim cjepivima odobrenim u EU prvom, drugom ili trećom dozom. Time se nastavlja praksa cijepljenja svakog četvrtka koja će se primjenjivati tijekom studenog s tim da je trećeg četvrtka u mjesecu (18.) zbog praznika neradni dan pa neće biti niti cijepljenja. U Lipiku je u sportskoj dvorani ovaj mjesec cijepljenje zakazano za subotu 20. studenog. Prošloga četvrtka na gradskom stadionu je cijepljeno ukupno 148 osoba od čega prvi put 52, drugi put 71, a 25 osoba se cijepilo i trećom dozom, doznajemo od dr. Ivana Beluškova, koordinatora za cijepljenje na području Pakraca i Lipika. S tim brojem zamjetno je, kao i u ostatku Hrvatske, da je posljednjih dana pojačan interes za cijepljenje koji je opao tijekom rujna i prvoj polovini listopada o čemu svjedoče i brojke. U Pakracu je u listopadu cijepljeno ukupno 406 osoba, dok je u kolovozu 507, odnosno rujnu  497.

Statistika oboljenja konstantna

U Požeško-slavonskoj županiji je jutros aktivno 452 slučaja (jučer 474) zaraze korona virusom od kojih je 15 osoba hospitalizirano. Od toga je 31 s područja Pakraca i 15 slučaja oboljenja s područja Lipika što je nešto bolje nego prošloga petka kada je na području Pakraca bilo aktivnih 40, a na području Lipika 20.

cjepljenje stadion 25

Na posljednjem testiranju obrađeno je 378 uzoraka, od kojih je 64 pozitivnih (16,9%), a u tri dana studenog je testirano 568 osoba od kojih je 101 bila pozitivna (17,8%). U listopadu je  ukupno testiranih 7790, pozitivnih je bilo 1287 (16,5 posto) što ukazuje na konstantnost, odnosno blagi rast, jer smo 3. listopada imali 388 aktivno oboljelih i 12 hospitaliziranih. Županijski epidemiolog dr. Ante Vitalija ponovo ukazuje na nepouzdanost kućnih testova koji se mogu kupiti u ljekarni. Smatra da zbog nestručnog rukovanja neobučenih osoba je velika vjerojatnost netočnog rezultata te poziva sve one koji iz nekog razloga sumnjaju da su možda zaraženi da se jave svom liječniku i testiranje obave u nadležnim službama.

I dalje epidemiolog veliku prisutnost broja oboljelih pripisuje slabom učinku blagih epidemioloških mjera kojih se i onako stanovništvo malo pridržava. Drugi problem je i dalje veliki broj necijepljenih osoba pri čemu sporadično odazivanje građanstva na cijepljenje  ostavlja virusu veliki prostor, ali i ugrožava one cijepljene koji su u međuvremenu možda izgubili (oslabili) protutijela.    

Lošije nego lani

Statistički stanje po pitanju oboljenja je i dalje znatno lošije nego lani u ovo doba. Lanjskog 5. studenog u Požeško-slavonskoj županiji je bilo aktivno 178 slučajeva zaraze korona virusom  što je bilo povećanje u odnosu na prethodni dan za 24 osobe. Od ukupnog broja oboljelih u županiji desetak se odnosilo na Pakrac i Lipik, a 21 osoba je hospitalizirana što je jedini lošiji statistički podatak u odnosu na današnjih 15. U ovo doba lani uobičajeni dnevni prosjek pozitivnih na testiranju se kretao oko 10 posto.

Započelo cijepljenje protiv gripe

Kako nas je izvijestio dr. Vitalija i na našoj županiji je započelo cijepljenje protiv gripe koje se provodi kroz ambulante Zavoda za javno zdravstvo i obiteljske medicine. U prvom navratu županiji je isporučeno 3250 doza, a kasnije će doći još 3600. Cijepljenje je besplatno i preporučljivo za starije osobe, kronične bolesnike, zdravstvene i socijalne radnike. Ambulanta Zavoda za javno zdravstvo u Pakracu radi utorkom i četvrtkom. Ove jeseni na našoj županiji još nije bilo slučajeva oboljenja od  gripe, ali je u Hrvatskoj. Preporučen je razmak od 14 dana između cijepljenja protiv gripe i cijepljenja protiv Covida, kaže dr. Vitalija.  

gripa vrata uređeno