koronavirus Fena

Na posljednjem testiranju na prisutnost koronavirusa obavljenom u našoj županiji jučer od 327 uzoraka bilo ih je čak 93 pozitivnih (28,4%) što je nakon 29. travnja kada ih je bilo 98 pozitivnih i 439 aktivnih, najgori rezultat na našoj županiji od izbijanja epidemije Covida-19. Kako je dan ranije od 280 testiranih bilo 59 pozitivnih (21,1%) danas su na području županije aktivna 504 slučaja oboljenja, daleko najviše ove jeseni. Od toga broja danas je na području Pakraca aktivnih 40, a na području Lipika 20, ili ukupno 60. Podsjećamo, prije tri dana, 26. listopada, s prebivalištem na području ova dva grada bilo jer 34 aktivna oboljenja, ili skoro upola manje. 

U usporedbi s lanjskim 28. listopadom stanje je još i puno gore. Toga dana je na županiji bilo aktivno 132 slučaja zaraze korona virusom od kojih dva u Pakracu. No unatoč skoro trenutno četverostruko više oboljelih osoba, broj hospitaliziranih (20 osoba) je malo veći nego lanjskog listopada kada je 15 osoba bilo hospitalizirano. Na testiranju 27. listopada 2020. je obrađeno 143 uzorka, od kojih je 14 bilo pozitivnih (10%). 

Županijski stožer upozorava

S obzirom na ovako alarmantno pogoršanje županijski Stožer Civilne zaštite izdao je priopćenje u kojem ističu da “županija zadnjih nekoliko dana bilježi kontinuirani rast novooboljelih od COVID-19, a svjedoci smo i sve manjeg pridržavanja nužnih epidemioloških mjera, propisanih odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske… Kako pandemija COVID-19, nažalost još uvijek traje, a hladnije vrijeme je stiglo te ljudi sve više borave u zatvorenim prostorima, potrebno je ponovno obratiti pažnju na pridržavanje svih propisanih mjera. Nadalje, kako je blagdan Svih svetih pred nama te se očekuju veća kako obiteljska okupljanja, tako i okupljanja na otvorenim i zatvorenim prostorima, isto tako je potrebno obratiti pažnju na pridržavanje svih propisanih mjera.“

Pri tom Stožer poziva stanovništvo na cijepljenje.

Cijepljenje u Pakracu i dalje svakog četvrtka

Na posljednjem cijepljenju u Pakracu, jučer na gradskom stadionu je cijepljeno ukupno 148 osoba od čega prvi put 52, drugi put 71, a 25 osoba se cijepilo i trećom dozom, doznajemo od dr. Ivana Beluškova, koordinatora cijepljenja za Pakrac i Lipik.

cjepljenje stadion

Kako je u prethodna listopadska tri cijepljenja u Pakracu ukupno cijepljeno 258 osoba (155 prvom dozom), tako da i nakon ovog listopadskog cijepljenja (ukupno 406) nismo zadržali razinu cijepljenih iz kolovoza (507), odnosno rujna (497). Prema podacima HZJZ 12. listopada 3735 (56,53%) punoljetnih građana s prebivalištem na području Grada Pakraca je cijepljeno s jednom dozom, a 3293 (49,84%) s obje, čime smo i dalje za 8 posto bili bolji od županijskog prosjeka.

Cijepljenje s mogućnošću bilo koje od  tri doze i svih registriranih cjepiva u EU se tijekom studenog nastavlja u Pakracu na gradskom stadionu svakog četvrtka s tim da je zbog ipak povećanog interesa jučer satnica produžena na termin od 9 do 12 sati.