naslovna 76

Polaganjem vijenaca u aleji poginulih branitelja na groblju u Lipiku i Pakracu te kod spomenika poginulim braniteljima na glavnom pakračkom trgu izaslanstva ova dva grada i njihovih udruga proisteklih iz Domovinskog rata prisjetili su se 29. listopada 1991. godine kada je formalno osnovan 76. pakrački bataljun.

Govoreći kod spomenika o značaju bataljuna Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Pakrac, podsjetio je da je prva zamisao bila da se formira brigada. No od toga se odustalo što ne umanjuje značaj ove postrojbe u Domovinskom ratu i prema njegovim zapažanjima, tom ne malom doprinosu se i u drugim sredinama poklanja sve više pažnje što ne znači da mi u takvim prigodama se ne trebamo toga sjetiti, a naročito njenih poginulih branitelja.

Ivančić

Antun Lujanac, jedan od pripadnika bataljuna je naglasio da bataljun nije imao niti jednu zajedničku i samostalnu akciju, ali je kroz svoje samostalne satnije sudjelovao zajedno s drugim postrojbama Hrvatske vojske u svim obrambenim i oslobodilačkim akcijama na ovom području.

Bataljun je osnovan odlukom Ministarstva obrane i nastao je spajanjem šest pješačkih satnija koje su bile formirane na potezu od Poljane do Badljevine. Do njegova gašenja 10. srpnja 1992. godine, bataljun je ratovao duž 42 kilometra bojišnice sudjelujući u svim važnijim oslobodilačkim akcijama tog vremena. Demobilizacijom 10. srpnja 1992. godine priključen je 52. daruvarskoj bojni.

Kroz bataljun je prošlo oko 2500 hrvatskih branitelja pri čemu je 78 poginulo i oko 250 ranjeno. Prvi zapovjednik postrojbe bio je Stjepan Klasnić, a zamjenik Marijan Kulhavi – Foka.

groblje-Lipik
groblje-pakrac
molitva