banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

župnik tribina

Tribina na temu „Dr. Ivan Šreter i dr. Rene  Mataušek, hrvatski jezični mučenici“ održana je sinoć u vijećnici kurije Janković. Tribinu je u sklopu višednevne manifestacije „Dani vjere i kulture u župi Pakrac“ organizirala pakračka župa, a predavač je bio u suradnji s dr. Anđelkom Gajšak Špančić novinar, publicist i predavač na fakultetu  Tomislav Šovagović, Šibenčanin s boravkom u Zagrebu. 

On je  našao više poveznica između dr. Šretera i  sedam godina mlađeg Vukovarca  dr. Mataušeka. Kao prvo što su oba oteta od strane srpskog agresora, dr. Šreter u Kukunjevcu u kolovozu 1991. godine, a dr. Mataušek tri mjeseca poslije u Vukovaru s tim da je razlika što tijelo dr. Šretera još niti danas nije pronađeno dok je tijelo dr. Mataušeka nađeno 11 godina nakon otmice. Oba su bili cijenjeni liječnici, dr. Šreter fizijatar, dr. Mataušek zubar i kulturni djelatnici; dr. Šreter unutar KPD „Sloga“, a dr. Mataušek kao tajnik društva „Hrvatski dom“ koje je u socijalističkoj Jugoslaviji bilo zabranjeno, a rad je obnovljen 1990. godine. Stoga njihovim otmičarima i ubojicama nije problem bio njihov rad u ambulanti nego ono što su radili u društveno-političkom životu. Pored toga povezuje ih i njihovo mirotvorstvo te katolički duh, istaknuo je Šovagović.

Tomislav Šovagović

Predavač je podsjetio na događaj iz listopada 1984. godine kada je dr. Šreter, kao borac za standarde hrvatskog jezika, na liječničkoj dijagnozi jednom pacijentu u lipičkoj bolnici, u rubrici zanimanje, penzioniranom  majoru JNA kako se to tada govorilo, napisao „umirovljeni časnik“ radi čega je osuđen na zatvorsku kaznu, a sedam godina kasnije i smrtnu presudu.

Špančić tribina

Osim T. Šovagovića, uz pozdravno obraćanje župnika Joze Zorića, na tribini se za riječ javio samo Damir Špančić koji je uz nagađanja o tijelu dr. Šretera, što smo objavili u prethodnom tekstu, istaknuo da je dr. Šreter  odrastao u katoličkom duhu u vrijeme dok je u Pakracu službovao velečasni  Josip Pašić, dugogodišnji župnik koji je zaslužan za stvaranje grupe, tada mladih domoljuba u pakračkoj župi upravo na čelu s Ivanom Šreterom te dodao kako to vjersko obilježje i mirotvorstvo  koje je širio tijekom čitavog  života se očituje iz njegova obiteljskog i vjerskog odgoja.

Nažalost, osim jednog gimnazijskog razreda, na tribini je bilo tek desetak građana.

slušači

Nastavak manifestacije

Cjelokupna manifestacija  „Dani vjere i kulture u župi Pakrac“  započela je u nedjelju  koncertom na kojem su nastupili sopranistica iz Požege Marija Ticl, tenor Kristijan  Kostić uz orguljašku pratnju Josipa Prajza. Za večeras  s početkom u 18,30 sati u kuriji Janković je najavljena tribina  na kojoj će psihijatar i psihoterapeut dr. Križo Katinić  govoriti na temu „Pitanja smisla u globaliziranom svijetu“. U srijedu u župnu crkva vraća se koncertni program, a  s početkom u 18,30 sati nastupit će učenici Osnovne glazbene škole Pakrac.

Možda najinteresantniji dio ove petodnevne manifestacije bit će održan u četvrtak 4. studenog kada će u Muzeju Grada Pakraca (18,30 sati) biti otvorena izložba „Kruh nebeski (povijest katoličkih molitvenika)“. Riječ je o izložbi koja nam dolazi iz Požege gdje je bila prošloga mjeseca postavljena u  njihovom Gradskom muzeju.

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić