banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

glavaš špančić

Damir Špančić, bivši pakrački gradonačelnik i saborski zastupnik tvrdi da je prema njegovim  informacijama dr. Ivan Šreter pokopan na groblju u Banja Luci.  Izjavio je to sinoć u vijećnici kurije Janković na tribini „Dr. Ivan Šreter i dr. Rene  Mataušek, hrvatski jezični mučenici“ koju je u sklopu manifestacije „Dani vjere i kulture u župi Pakrac“ organizirala pakračka župa.

On je ispričao kako je s Branimirom Glavašom, koji je upravo jučer to isto objavio na svom facebook profilu (u nastavku tekst objave) u ožujku u povodu toga bio u Bosanskom Brodu na razgovoru s osobom koja ima saznanja da je tijelo dr. Šretera 1. studenog 1991. godine dovezeno i sahranjeno kao NN osoba na banjalučkom groblju.

Špančić

Na tu temu je u lipnju razgovarao i s predstavnikom policije iz Požege i nije mu jasno zašto se od onda ništa više ne događa. 

To kod Špančića, kako je rekao, samo podgrijava sumnju da je dr. Šreter izdan, odnosno da u Kukunjevcu 18. kolovoza 1991. godine, na povratku iz Zagreba, nije otet nego izručen.

Branimir Glavaš je opširnije na tu temu upravo jučer objavio post na svom facebooku profilu s fotografijom na kojoj je on, Špančić, sestra Ankica Šreter-Havlena i jedna osoba s područja BiH.      

„Obzirom da je proteklo gotovo deset mjeseci od kada je sestra dr. Ivana Šretera u Bosanskom Brodu pred službenim osobama iz Banja Luke izvadila krv radi uzimanja uzorka DNK, te je isto proslijeđeno u Den Haag radi analize i potvrđivanja identiteta, a ništa se ne događa, želim iznijeti svoja saznanja prikupljena od službenih osoba BiH, javnosti.

Privatnim izvorima došao sam do saznanja kako postoji visok stupanj vjerojatnosti da se riješi trideset godišnja enigma u slučaju ubojstva dr. Ivana Šretera te sam osobno uz gospodina Damira Špančića iz Lipika 5. ožujka 2021. odvezao sestru pokojnog dr. Ivana Šretera, gospođu Ankicu Šreter-Havlena na vađenje krvi u Bosanski Brod.

Tada nam je rečeno od strane službene osobe da postoji vrlo visok stupanj vjerojatnosti (99,9%) da će slučaj „dr. Šreter“ napokon biti riješen te da će u roku dva do tri mjeseca dobiti odgovor iz Haga o nalazu uzorka DNK.

Međutim, u međuvremenu se ništa ne događa i odgovora nema. Ni pozitivnog, niti negativnog, osim što su se za naš osobni angažman rješavanja slučaja „dr. Šreter“ zainteresirale obavještajne službe obiju zemalja (RH i RBiH), ali ne direktnim kontaktom kako bi prikupili informacije sa kojima raspolažemo, već „zaobilazno“. Upravo ta činjenica potiče i podgrijava našu sumnju da se u slučaju ubojstva dr. Ivana Šretera, nešto pokušava zataškati.

Prema riječima službenih osoba iz Banja Luke, u noći na Svi svete 1. studenog 1991. vojnim kamionom JNA djelatnici KOS-a, svi iz Beograda, dovezli su tri vreće sa posmrtnim ostacima tri osobe koje su odmah ukopane na groblju u Banja Luci pod oznakom NN.

Prema riječima ovlaštene osobe sa 99,9 % sigurnosti se pretpostavlja da se radi o posmrtnim ostatcima Dr. Ivana Šretera, gardiste ZNG-a Drage Tutića (koji je nestao istog dana na četničkom punktu gdje je uhićen i dr. Šreter, oko 19 sati), zajedno sa još jednim gardistom čiji identitet do danas nije poznat. Obojica su također mučena i usmrćena, a i danas su na popisu nestalih osoba.

Treća osoba koja je dovezena uz aktivnost JNA i agenata KOS-a (1. studenog 1991.) u pogrebnoj vreći je osoba sa područja Voćina, srpske nacionalnosti, koja je također iskopana u raspadnutom stanju i sahranjena u Banja Luci kojoj je identitet naknadno utvrđen. Identitet treće osobe je riješen, “ objavio je jučer Branimir Glavaš na svom facebook profilu.

Glavaš facebook

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić