dani vjere plakat m

Po dva koncerta i dvije tribine te jedna izložba sadržaj su manifestacije koja će biti održana od 24. do 28. listopada u prostorima pakračke župne crkve, vijećnice u kuriji Janković te Muzeja Grada Pakraca, a koju zajednički organiziraju pakračka Župa, Osnovna glazbena škola i Muzej. 

Program počinje ove nedjelje u crkvi s početkom u  18 sati kada će biti održan koncert „U čast Mariji“ na kojem će nastupiti sopranistica iz Požege Marija Ticl, tenor Kristijan  Kostić uz orguljašku pratnju Josipa Prajza.

Dan poslije u dvorani kurije Janković s početkom u 18,30 sati zakazana je tribina na kojoj će novinar i publicist Tomislav Šovagović govoriti na temu „Dr. Ivan Šreter i dr. Rene  Mataušek, hrvatski jezični mučenici“.

Za utorak na istom mjestu, također s početkom u 18,30 sati  psihijatar i psihoterapeut dr. Križo Katinić  govorit će na temu „Pitanja smisla u globaliziranom svijetu“.

U srijedu u župnu crkva vraća se koncertni program, a  s početkom u 18,30 sati nastupit će učenici Osnovne glazbene škole Pakrac.

Možda najinteresantniji dio ove petodnevne manifestacije je bio prvobitno najavljene za petak (18,30 sati) kada je u Muzeju Grada Pakraca trebala biti otvorena izložba „Kruh nebeski“ (povijest katoličkim molitvenika), ali je za sada iz tehničkih razloga (samoizolacija)  pod upitnikom i vjerojatno će biti odgođena za tjedan poslije. Riječ je o izložbi koja nam dolazi iz Požege gdje je bila prošloga mjeseca postavljena u  njihovom Gradskom muzeju. Uz kustosicu  Ljiljanu Marić izložbu supotpisuje i Dijana Klarić iz Gradske knjižnice Požega, a na izložbi će biti  predstavljena  92 molitvenika, od kojih je najstariji iz 1681. godine. Bit će tu i molitvenika pronađenih na području Pakraca kao i najstarija krunica pronađena na hrvatskom tlu. Riječ je o krunici pronađenoj na arheološkom lokalitetu benediktinskog samostana Rudina, a datirana je na prijelaz iz 14. u 15. stoljeće.

Izložba nosi naziv “Kruh nebeski” po hrvatskom molitveniku koji je doživio najveći broj izdanja, do sada 46, od kojih je 1. izdanje iz 1909. godine koji je također dio izložbe.

O eventualnim promjenama u pogledu termina otvaranja izložbe ćemo izvijestiti.