cjepljenje stadion

Sutra (četvrtak) na gradskom stadionu počinje cijepljenje trećom dozom cjepivom Pfizer, zasada jedinom odobrenom u EU za treće cijepljenje. Cijepiti se mogu sve zainteresirane osobe kod kojih je od druge doze prošlo više od šest mjeseci bez obzira kojom su se vrstom cjepiva cijepili s prve dvije doze. Cijepljenje trećom dozom naročito se preporučuje osobama slabijeg imunološkog sustava, a liječnici obiteljske medicine će takvim svojim pacijentima preporučivati cijepljenje. Cijepljenje trećom dozom iz HZJZ-a preporučuju i osobama zaposlenima u zdravstvenom i socijalnom sustavu, kaže Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.

Cijepljenje na stadionu će se provoditi od 9 do 11 sati. U subotu je identično cijepljenje zakazano u lipičkoj sportskoj dvorani, također od 9 do 11 sati.

Prošlog četvrtka, prema podacima dr. Ivana Beluškova, koordinatora cijepljenje za ovo područje, je na stadionu bilo cijepljeno 69 osoba, od kojih 42 prvom dozom, što je najmanje unazad dva mjeseca.

Prema podacima HZJZ 12. listopada 3735 (56,53%) punoljetnih građana s prebivalištem na području Grada Pakraca je cijepljeno s jednom dozom, a 3293 (49,84%) s obje, čime smo i dalje za 8 posto bolji od županijskog prosjeka. Primjerice s prebivalištem na području Grada Lipika je prvom dozom cijepljeno 2265 (44,96%) građana, a s obje 1973 (39,16%).  

Jučer je u županiji bilo aktivno 327 slučajeva zaraze koronavirusom od kojih je 21 osoba bila hospitalizirana. U Pakracu je toga dana bilo 28 zaraženih, a u Lipiku četiri. Na posljednjem testiranju u županiji obrađeno je 349 uzorka, od kojih je 31 pozitivan (9 posto). Ovakva statistika je nešto bolja nego prije osam dana, 12. listopada, kada je bilo za jedan više aktivan oboljeli, a u Pakracu je osmero manje zaraženih. Pogoršanje se odnosi na broj hospitaliziranih kojih je jučer bilo šestero više nego prije osam dana (15) pri čemu Matijević ističe da 80 posto njih nije cijepljeno. Naznake poboljšanja ukazuje i statistika testiranih. U posljednjih osam dana na županiji je testirano 1445 osoba od kojih su 182 bile pozitivne što je 12,6 posto, dok je u prvih 11 dana listopada prosjek pozitivnih iznosio 15,8 posto tako da je sada pao i u prvih 20 dana ovog mjeseca iznosi 13,9 posto. 

Unatoč blagom poboljšanju prisutnom unazad osam dana, i dalje je stanje puno lošije nego prije godinu dana. Lani 24. listopada je na županiji bio aktivnih 134 slučaja (u Pakracu i Lipiku po jedan), 16 osoba je bilo hospitalizirano, testirano je 157 uzoraka, od kojih su 32 bila pozitivna (20%). 

Statistički najlošiji dan u županiji ovaj mjesec je bio 9. listopad kada je bilo 413 aktivnih slučajeva zaraze, a broj pozitivnih testova je iznosio 19,2 posto (50 od 260).   

U Srednjoj školi Pakrac ovog utorka je bio zaražen samo jedan učenik, ali kako je to već treća pojava oboljenja u istom razredu, epidemiolozi su stavili cijeli razred u samoizolaciju i ovaj tjedan imaju online nastavu.

Testiranje necijepljenih zdravstvenih radnika u pakračkoj bolnici provodi se i nadalje svakog ponedjeljka i četvrtka. Još ovog četvrtka na testiranje će njih 19, ali već idući tjedan taj broj će pasti na 12, jer se sedmero u međuvremenu cijepilo, kaže ravnateljica Marina Major.