naslovna

Ponovo puno posjetitelja, odlična gastro ponuda  i puno dobre zabave obilježja su jučerašnjeg poslijepodneva i večeri na 12. Sajmu „Slavonski banovac“, koji se ovog puta, za razliku od 2019. godine, održavao u dva dana i na dvije lokacije: većina u već za to provjerenoj Ulici Matice hrvatske, ali i na glavnom trgu gdje su bili smješteni sadržaji za djecu.

Obadvije  su poslijepodne, ponajviše u špici između 17 i 19 sati bile pune ljudi. Koliko je to iznosilo u brojkama, možemo samo nagađati, ali broj posjetitelja nije bio puno manji od rekordne 2019. godine što je s obzirom na jednogodišnju pauzu i još uvijek prisutnu epidemiološku situaciju veliki dobitak za organizatore. Dio ambijenta možete vidjeti u našoj FOTOGALERIJI koju je snimio Antonijo Pejša.

Naravno, središnji događaj je bio 6. Grahfest, natjecanje u spravljanju graha koje organizira Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika. Kuhanje je 85 prijavljenih natjecateljskih ekipa službeno započelo u 15 sati, no dio njih je i po nekoliko sati ranije uspostavilo svoje štandove koji su bili sadržajno znatno širi od zamisli organizatora pa se su tako tu našle i dvije pokretne pecare u kojima su vrtio odojak, većina kuharskih kutaka je bila obogaćena upaljenim roštiljem ili tanjurom za kotlovinu. Kolači i pića su bili sastavni dio ponude sa stolova prolaznicima,  a nije nedostajalo niti suhomesnatih, mliječnih proizvoda i voća.  Dio toga se moglo vidjeti i degustirati i na nekom od 80-tak izložbeno-prodajnih štandova na kojima su dominirali prehrambeni artikli i rukotvorine, mada nije nedostajalo niti uobičajenog „vašarskog“ asortimana. 

Red za tunjevinu i teletinu

Unatoč takvom obilju ipak je bio popriličan red za  tunjevinu koji su spremili članovi HVIDR-e iz Kaštela. Oni su na sajmu demonstrirali filetiranje ove ribe, teške 45 kilograma te jer na licu mjesta spravljali na četiri načina i dijelili posjetiteljima. Odmah do njih su naši branitelji od jutarnjih sati pekli na ražnju vola teškog 125 kilograma te ga poslijepodne u velikom redu dijelili zainteresiranima.

tele na ražnju

Bogatu gastro ponudu uobičajeno je dopunjavalo i Povijesnu društvo Pakrac-Lipik koji su u svojoj krčmi „Veprova glava“ na starinski način spremali meni od pet različitih jela koji su se mogli platiti i našim novcem po kojem sajam i nosi ime koji se kovao odmah uz  krčmu, što su mnogi prokomentirali da bi tako trebalo uz kafiće svakodnevno i s kunom. „Veprova glava“ bio je tek dio srednjovjekovnog programa koji se poslije 18 sati održavao na livadi između tržnice i „projektnog biroa“ u kojem su uz naše vitezove iz Streličarskog kluba Kuna sudjelovali i gosti članovi „Reda vitezova Ružica grada“ iz Orahovice i članovi Udruga „Anno domini“ iz Koprivnice koji su za kraj pripremili vatromet.

bitka za kovnicu

U međuvremenu su natjecatelji na Grahfestu završili sa svojim kotlićima i nakon što su po jednu porciju predali peteročlanom žiriju na ocjenjivanje, ostalo je podijeljeno.

Najbolji grah iz Novske

U 20 sati žiri u sastavu Drago Marter, Dr. Ivan Beluškov, Nada Zeljković, Davor Širac Šiljo i gost putopisac Branim Kamber je predao rezultate ocjenjivanja pod šiframa Udruženju obrtnika koji su iza njih identificirali najuspješnije kuhare. Nakon dvije godine dominacije pakračke obitelji Šugić, ove godine prva nagrada, kotlić, vino Časić i dvodnevni boravak u pansionu „Ivana“ Pakrac za osam osoba je dobila ekipa pod šifrom „Kraguj“ koji su činili kuhari iz Novske. Drugo mjesto kotlić i vino je pripalo ekipi pod šifrom „Kričke“, koju su činili kuhari iz više naselja s područja Pakraca, Novske i Garešnice. Treće mjesto i ponovo kotlić je pripalo ekipe pod imenom „Mrkva“ koji su činili domaći kuhari Čavlović-Širac, pobjednici 1. Grahfesta, održanog 2015. godine. Diplomama su nagrađeni natjecatelji do 20 mjesta, a posebno priznanje su dobile pakračke žene pod imenom „Laganini“ za uređeni štand, te ekipa obrtnika iz Metkovića za najveseliji štand čime se nastavlja na tom planu dominacija Dalmatinaca jer je lani tu nagradu osvojila ekipa Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije.

veselje pobjednika                 

Nagrade su uručili gradonačelnica Anamarija Blažević i predsjednik Udruženja obrtnika Pakrac - Lipik Davor Lepka, u čemu su im svesrdno pomogli Mario Barač i Mirko Fodor, koji su raznim duhovitostima održavali dobru atmosferu cijeloga dana. Nešto iza 21 sat pod šatorom su skoro pa do ponoći održali koncert članovi Tamburaškog sastava Satir.

Niti u nedjelju u jutro na tržnici nije mirno. Već do 9 sati zaposlenici gradskog komunalnog prostora su očistili Ulicu Matice hrvatske i nakon dva dana kroz nju pustili automobilski promet i uz pomoć zaposlenika tržnice, ali i nositelja nekih štandova nastavili s uklanjanjem drugih ostataka jučerašnjeg sveopćeg pakračkog tuluma.  

grah fest panorama