sajam naslovna

Čestitke organizatorima i cijeloj organizacijskoj ekipi na uspješno organiziranom sajmu, kao i za višegodišnji trud kojim su postigli da ovaj sajam dobije regionalni značaj, uputila je županica Antonija Jozić, danas i izaslanica predsjednika Vlade RH na svečanosti otvaranja 12. Sajma „Slavonski banovac“. Govoreći s pozornice ispod velikog sajamskog šatora ona je podsjetila na pakračku bogatu povijesnu i kulturnu baštinu što pokazuje i ovaj sajam te je danas stoga Pakrac s razlogom ponosni domaćin, rekla je županica. 

A. Jozić

Goste, pri čemu su ove godine zbog epidemiološke situacije izostali stalni posjetitelji iz Slovačke i BiH, izlagače i natjecatelje prigodnim je govorom dobrodošlice pozdravila gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, danas i u funkciji izaslanika predsjednika Hrvatskog Sabora. Sajam je važan za Pakrac, važan i za održavanje tradicije sajmovanja koja datira iz 1796. godine, ali je važan i zbog toga što objedinjuje različite aktivnosti, od gospodarstva, turizma, gastronomije i zabave za velike i male, ali predstavlja i promociju obrtništva te je, prije nego što je sajam proglasila službeno otvorenim, pohvalila i zahvalila pakračko-lipičkom udruženju na pomoći u suorganizaciji. 

Ana

U ime tog suorganizatora sve prisutne je pozdravio Davor Lepka, predsjednik Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika izrazivši naročito zadovoljstvo što nakon lanjskog online Grahfesta ove godine imamo priliku u njemu uživati na ljudski, neposredan način. Podsjetio je da je na prvoj toj manifestaciji 2015. godine na njemu sudjelovalo 45 domaćih natjecatelja, a na posljednjem 2019. godine čak 103 iz gotovo cijele Hrvatske.

Govoreći o Udruženju, Lepka je istaknuo tradiciju staru 203 godine, ali i činjenicu da broj obrta stalno raste i sada ih je 190, a da su zdravi pokazalo je i ovo ekonomsko teško vrijeme koje je izazvala korona kriza u kojem na području Pakraca i Lipika nije zatvoren niti jedan obrt. 

Davir Lepka

Po četvrti put u sklopu Sajma organizirana je Eno-Gastro prezentacija. Zahvaljujući Udruženju obrtnika na sajmu su prisutni obrtnici iz Ludbrega, Metkovića, Novog Marofa, Vukovara, Vrbovskog, Crikvenice, Krapinskih Toplica, Siska, Bjelovara, a gastro ponudu obogatili su branitelji Pakraca i Lipika te njihovi suborci iz Kaštela. Tradicionalnim jelima predstaviti će se predstavnici talijanske, mađarske, srpske i češke nacionalne manjine, informirao je voditelj programa Mario Barać nakon što je pozdravio neke od gostiju: Davora Hušku, ravnatelja Uprave i izaslanika ministrice regionalnog razvoja i fondova EU te Marka Dumančića, direktora Županijske gospodarske komore Požega.

himna prvi red

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su, između ostalog i izvođenjem himne zbor Osnovne glazbene škole Pakrac uz klavirsku pratnju profesorice Tee Silađi te plesne i pjevne skupine dječjeg vrtića i osnovne škole te Češka beseda iz Prekopakre.

Na 6. po redu „Grahfestu“ – natjecanju u kuhanju graha, koje počinje u 15 sati, natjecati će se 85 ekipa. Proglašenje najboljih predviđeno je za 20 sati. Važan dio ponude Sajma svake godine je i srednjevjekovni program koji započinje u 18 sati. Od 21 sat je koncert tamburaškog sastava „Satir“.

Službeno, uz Grad Pakrac, suorganizatori sajma su Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika, Turistička zajednica Grada Pakraca i Lokalna razvojna agencija PC Pakrac, a partner je  Hrvatska gospodarska komora.

zbor
velika-djeca
mala-djeca
IMG8952