program za djecu

Programom za najmlađe Pakračane na novouređenoj gradskoj šetnici, kojeg su izveli članovi „MAK Teatra“ iz Zagreba, započeo je jučer ovogodišnji 12. sajam „Slavonski banovac“. Nakon „Viteške radionice“ u kojoj su djeca mogla naučiti ponešto o viteškom ponašanju, vrstama oružja i oklopa, izvedena je kazališna predstava „Mačak u čizmama“ po knjizi Charlesa Perraulta o dovitljivom prevarantskom mačku koji skrbi o dobrobiti svoga gazde, ali prvenstveno brine o sebi samome.

gutač vatre

Posjetitelje su tijekom cijelog popodneva zabavljali „MAK“-ovi lakrdijaši, iluzionisti, hodači na štulama i žongleri, a kad je pao mrak, na travi ispred zgrade gradske uprave upriličeni su, uvijek atraktivni, fire show i vatromet.

Štandovi postavljeni, tele na vatri

Iako je svečano otvaranje sajma, koje će biti popraćeno prigodnim kulturno-umjetničkim programom, najavljeno za 13 sati u šatoru na parkiralištu tržnice, današnji program je započeo u 10 sati kada su izlagači iz raznih krajeva kontinentalne Hrvatske na 60 prodajno-izložbenih štandova duž Ulice Matice hrvatske izložili svoje rukotvorine i domaće prehrambene proizvode.

štandovi

Na središnjem gradskom trgu nastavlja se dio sajma namijenjen najmlađima. Očekuju ih zabavne kreativne radionice, mali čitateljski kutak kao i lunapark s vrtuljcima, napuhancima i raznim drugim zabavnim sadržajima.

lunapark

Sa sajma se uživo od 10 do 12,30 sati emitira emisija na 2. programu Hrvatskog radija „Svakom loncu poklopac“, voditelja Mirka Fodora koji će s Mariom Baraćem biti suvoditelj današnjeg cjelodnevnog programa sajma.

fodor

Hrvatski branitelji Pakraca i Lipika od jutarnjih sati na prostoru tržnice peku tele teško oko 120 kilograma, a na sajam su stigli i njihovi prijatelji, branitelji iz Kaštela zajedno s obrtnicima iz Metkovića s posebnom atrakcijom - velikom tunom.

tele

Na 6. Grahfestu kojeg organizira Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika, od 14 sati svoje umijeće u kuhanju graha pokazati će 85 ekipa iz cijele Hrvatske. Kuhanje duž Ulice Matice hrvatske i na parkiralištu iza tržnice traje do 18 sati, a proglašenje najuspješnijih kuhara graha zakazano je za 20 sati.

Viteška bitka, vatromet, koncert…

Dio sajamskog programa čine srednjovjekovni sadržaji i prikaz života iz toga doba koji će biti upriličeni od 13 sati. Osim krčme „Kod veprove glave“, u kojoj će članovi Povijesnog društva Pakrac-Lipik kuhati stara srednjovjekovna zaboravljena jela, i kovanja slavonskih banovaca, bit će organiziran i prikaz srednjevjekovnog oružja, izrade kovanih noževa, demonstracija mačevanja, prikaz sprava za mučenje… Uz domaće vitezove i streličare Slavonskog banovca, gosti Sajma, članovi „Reda vitezova Ružica grada“ iz Orahovice i članovi Udruga „Anno domini“ iz Koprivnice u 18 sati će uprizoriti tradicionalnu „Bitku za kovnicu novca“, a u 19 sati i srednjovjekovni vatromet!

šarani

Večernji dio programa rezerviran je za koncert tamburaškog sastava „Satir“ koji će od 21 sat biti održan u šatoru na parkiralištu tržnice.

Tijekom cijelog dana posjetitelje očekuju raznovrsni zabavni sadržaji za odrasle i djecu, a lijepo i suho vrijeme, kao i bogata gastronomska ponuda idealni su razlozi za dolazak u centar grada, stoga nikako ne propustite ovogodišnji sajam Slavonski banovac.

IMG0882
IMG0890
IMG0906
IMG0894
IMG0899
IMG0931
IMG0934
IMG0928
IMG0937
tandovi2