sajam gužva

U subotu na prostoru gradske tržnice te Ulice Matice hrvatske u sklopu 12. Sajma „Slavonski banovac“ izlagat će više od 60 izlagača, a u sklopu 6. „Grahfesta“ u kuhanju graha natjecat će se 85 ekipa. Toliko je izlagača (prodavača) i natjecatelja do jučer bilo prijavljeno organizatorima: Turističkoj zajednici Pakraca i Udruženju obrtnika Pakraca i Lipika.

Za razliku od prethodnih godina, sajamski program započinje u petak „Dječjim poslijepodnevom na šetnici“. Najmlađe Pakračane će na dijelu gradske šetnice kod ureda Turističke zajednice od 16 sati raznovrsnim programom zabavljati članovi „MAK Teatra“ iz Zagreba koje smo imali priliku upoznati u srpnju na otvaranju „Pakračkog ljeta“. Ovog puta će organizirati „Vitešku radionica“ te izvesti kazališnu predstavu „Mačak u čizmama“. Oko 18 sati na novouređenom trgu će biti upriličen fire show, a posjetitelje će tijekom cijelog programa zabavljati MAK-ovi lakrdijaši, iluzionisti, hodači na štulama i žongleri.

SREDNJOVJEKOVNI festival fin 3 1 1

Subotnji program započet će u 10 sati kada bi trebalo proraditi više od 60 prodajno-izložbenih štandova na kojima će se duž Ulice Matice hrvatske predstaviti izlagači kontinentalne Hrvatske; od Varaždina i Zagreba, preko Bjelovara, Daruvara, Nove Gradiške i Požege pa sve do Osijeka i Vukovara. Većina štandova će nuditi rukotvorine ili domaće prehrambene proizvode, rekla je Gabriela Sabo Seleši, voditeljica TZ Pakraca.   

Od 11 sati na šetnici se nastavlja dio sajma namijenjen najmlađima. Očekuju ih zabavne kreativne radionice, mali čitateljski kutak kao i lunapark s vrtuljcimak, napuhancima i raznim drugim zabavnim sadržajima.

luna pšark

Svečano otvaranje sajma je najavljeno za 13 sati u šatoru koji će biti postavljen na parkiralištu tržnice. U prigodnom kulturno-umjetničkom programu nastupiti će mališani Dječjeg vrtića “Maslačak“, učenici Osnovne glazbene škole Pakrac, učenici nižih razreda Osnovne škole „Braća Radića“ te članovi „Češke besede“ iz Prekopakre.

Kao i 2019. godine sa sajma će uživo od 10 do 12,30 sati biti emitirana emisija na 2. programu Hrvatskog radija „Svakom loncu poklopac“. Voditelj emisije je Mirko Fodor koji će biti s Mariom Baraćem suvoditelj cjelodnevnog programa sajma.

Pečena teletina, tunjevina… – sve besplatno 

Bogata gastro ponuda je ono što obilježava svaki pravi sajam, pa tako i „Banovac“.

roštilj major

Zahvaljujući suradnji Udruženja obrtnika s kolegama iz cijele Hrvatske, bit će upriličen eno-gastro program na kojem će uz ekipu iz Kaštela, stalnih posjetitelja sajma posljednjih godina, sudjelovati i obrtnici iz Ludbrega, Metkovića, Novog Marofa, Vukovara, Vrbovskog i Crikvenice.

Gastro ponudu dodatno će obogatiti i hrvatski branitelji Pakraca i Lipika koji će od jutarnjih sati na prostoru tržnice peći tele teško oko 120 kilograma. Na sajam stižu i njihovi prijatelji, hrvatski branitelji iz Kaštela zajedno s obrtnicima iz Metkovića s posebnom atrakcijom - velikom tunom koja će biti izložena od prijepodneva, a gosti iz Dalmacije će je na licu mjesta filetirati, pripremati, peći i besplatno posluživati građanima.

Već tradicionalno će biti prisutna krčma „Kod veprove glave“ koju upriličuju članovi Povijesnog društva Pakrac-Lipik. U ponudi će biti više jela razvrstanih u 5 jelovnika: „Čarobni zalogajčić“ (pileća jetrica u slanini na žaru), „Đukino bijelo“ (bikova jaja u slanini na žaru), „Juha od gljiva“, Čorba od Ribe“ (juha od divlje svinje), „Hajdučki ćevap“ (svinjetina, teletina, slanina, luk), „Veprova dildača“ (veprovina na kotlovini), „Pohani šaran“, te prilozi grah saganlija i knedle od kruha, kupus salata, domaći kruh i nekoliko vrsta kolača.

Kao i ranijih godina, i ove će platežno sredstvo u krčmi biti kovanice Slavonskog banovca koje će biti kovane u sklopu same krčme, u organizaciji Muzeja Grada Pakraca.

S autohtonom gastro ponudom tradicionalno će se predstaviti i pripadnici talijanske, mađarske, srpske i češke nacionalne manjine.

Dio službenog dijela ovogodišnjeg programa sajma je i proglašenje pobjednika 12. županijskog ocjenjivanja kvalitete meda koje će biti održano u 16 sati.

Grahfest

Nastup na 6. Grahfestu - natjecanju u kuhanju graha koje organizira Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika prijavilo je do sada 85 ekipa iz cijele Hrvatske. Okupljanje sudionika i podjela namirnica počinje u 14 sati, a organizator osigurava grah, suho meso, kruh, pregaču, stol, pribor za posluživanje za 20 porcija. Kuhanje duž Ulice Matice hrvatske i na parkiralištu iza tržnice službeno započinje u 15 sati i traje do 18 sati. Proglašenje 20 najuspješnijih kuhara graha zakazano je za 20 sati. Uz 10-litarske kotliće za kuhanje graha te vino Ćasić kojim će biti nagrađena 3 najuspješnija graha, onaj s najviše bodova osvojiti će i dvodnevni odmor za 8 osoba u kući za odmor „Ivana“ u Pakracu.

jedan kotlić

Srednjovjekovni sadržaji

Važan dio sajamskog programa su srednjovjekovni sadržaji i prikaz života iz toga doba koji će biti upriličen od 13 sati. Uz već spomenutu krčmu „Kod veprove glave“ i kovanje slavonskih banovaca, bit će organiziran i prikaz srednjevjekovnog oružja, izrade kovanih noževa, demonstracija mačevanja, prikaz sprava za mučenje, a uz domaće vitezove i streličare Slavonskog banovca, gosti Sajma su i članovi „Reda vitezova Ružica grada“ iz Orahovice i članovi Udruga „Anno domini“ iz Koprivnice koji će u 18 sati uprizoriti tradicionalnu i kod gledatelja dobro prihvaćenu „Bitku za kovnicu novca“, a u 19 sati i srednjovjekovni vatromet!

sajam srednji vijek

Večernji dio programa rezerviran je za koncert tamburaškog sastava „Satir“ koji će od 21 sat biti održan u šatoru na parkiralištu tržnice.

Naravno za uspjeh sajma važne su i vremenske prilike, a novije prognoze najavljuju za subotu sunčano vrijeme s dnevnom temperaturom od oko 15 stupnjeva. 

Organizator Grad Pakrac, u suorganizaciji s Udruženjem obrtnika Pakraca i Lipika, Poduzetničkim centrom Pakrac i Turističkom zajednicom Grada Pakraca, pod pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore, Sajam pripremaju više tjedana, a posljednjih dana se obavljaju i pripremni radovi na sajamskom prostoru gdje je pojačana rasvjeta i elektro mreža, postavljena konstrukcija krčme i dio dekoracija. Sajam je manifestacija na otvorenom, ali organizator moli posjetitelje da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera.