koronavirus Fena

Jučer je u županiji bilo aktivno 328 slučajeva zaraze koronavirusom od kojih je 15 osoba bilo hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazilo 333 osoba. Na posljednjem testiranju obrađena su 342 uzorka, od kojih je 39 pozitivnih (11,4 posto). Ovakva statistika je nešto bolja nego prvog dana listopada, ali znatno lošija nego istog dana (12. listopada) lani. Što se tiče aktivnih slučajeva na području Pakraca, jučer ih je bilo 36 što je za 10 više nego osam dana ranije, odnosno 19 više nego prije 14 dana, dok se Lipik treći utorak za redom „drži“ na samo dva aktivno oboljela.

Veseli poboljšanje epidemiološke slika u Srednjoj školi Pakrac. U utorak je bio zaražen samo jedan učenik koji je za sobom povukao tri u samoizolaciju, dok je tjedan dana ranije bilo 11 oboljelih i 44 u samoizolaciji radi čega je jedan razred imao online nastavu. Od ponedjeljka sva nastava je ponovo uživo, doznajemo od Ljiljane Rupene Kelemen, zamjenice ravnatelja.

Bez ikakvih poteškoća je nastavljeno testiranje necijepljenih zdravstvenih radnika u pakračkoj bolnici gdje se svakog ponedjeljka i četvrtka testira njih 20-ak i u tri testiranja nije bilo pozitivnih nalaza. S obzirom da su se neki odlučili na cijepljenje, broj testiranih bi opao da nema novih povrataka s godišnjeg ili bolovanja, kaže ravnateljica Marina Major.   

Statistički najlošiji dan u županiji ovaj mjesec je bio 9. listopad kada je bilo 413 aktivnih slučajeva zaraze, a broj pozitivnih testova je iznosio 19,2 posto (50 od 260).   

U listopad smo ušli s 396 aktivnih oboljenja na županiji pri čemu je 12 osoba bilo hospitalizirano, a toga dana je bilo testirano na županiji 198 uzoraka od kojih je bilo 55 pozitivnih (27,8%).

U prvih 11 dana listopada na županiji je provedeno testiranje na 2735 uzoraka od kojih je 431 bio pozitivan (15,8%). Tijekom rujna prosjek pozitivnih testova na županiji je iznosio nešto više od 12 posto.  

No brojke su značajno poraznije u odnosu na 12. listopada 2020. godine, dakle prije nego što je cijepljenje uopće počelo, ali su epidemiološke mjere bile strožije. Toga dana je na županiji bilo aktivno 56 slučajeva zaraze od čega se 49 osoba nalazilo u kućnoj izolaciji, a 7 osoba je bilo hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazilo 295 osoba. Na testiranju u županiji je bilo obrađeno 114 uzoraka, od kojih je, u odnosu na ovaj listopad samo 8 bilo pozitivnih (7%).

dr Vitalija

Naš županijski epidemiolog dr. Ante Vitalija, pogoršanje ovo slike u odnosu na lani unatoč 50-postotnoj procijepljenosti tumači nepridržavanjem epidemioloških mjera, ali i prisutnosti delta soja virusa koji se znatno lakše širi od klasičnog. Ističe da je među hospitaliziranim pacijentima 85 posto necijepljenih. 

Sutra nova mogućnost cijepljenja

Cijepljenje se nastavlja sutra (četvrtak) na gradskom stadionu kada će zainteresiranima od 9 do 11 sati biti na raspolaganju sva četiri cjepiva odobrena u EU. Kako nam je rekao dr. Ivan Beluškov, koordinator cijepljenja za područje Pakraca i Lipika, prošloga četvrtka na tom mjestu su cijepljene 93 osobe od čega 82 prvi put što znači da je interes za cijepljenje još podjednak rujanskom kada je na tom punktu namijenjenom Pakračanima i Lipičanima cijepljeno u pet termina 497 osoba, odnosno kolovoskom kada je cijepljeno 507 osoba.  

Prema mapi procijepljenosti HZJZ-a na dan 27. rujna (zadnja informacija) s prebivalištem na području Grada Pakraca je cijepljeno 3633 osoba bar jednom dozom, odnosno 3257 osoba s dvije što je 55, odnosno 49,3 posto odraslog stanovništva.  

cjepljenje stadion