Ana Antonija

Pakračka gradonačelnica i saborska zastupnica Anamarija Blažević, odlukom ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice, imenovana je u Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeće Europe za razdoblje  2021-2025. godine u  kojem će biti dio izaslanstva jedinica lokalne i područne samouprave RH

Hrvatsko izaslanstvu tom tijelu Vijeća Europe čini petero članova i isto toliko njihovih zamjenika. Osim Anamarije Blažević iz redova jedinica lokalne samouprave u Kongres su imenovani  Ivan Hanžek (SDP), gradonačelnik Zaboka i Slavko Prišćan (HDZ), načelnik Općine Rovišće. Iz redova regionalne (područne) samouprave u Kongres su imenovane  naša županica  Antonija Jozić (HDZ) i ličko-senjski župan Ernest Petri (HDZ). Pored njih, po potrebi hrvatsko izaslanstvo čine i petero njihovih zamjenika, također jučer imenovani iz redova lokalnih i regionalnih dužnosnika.

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Europe savjetodavno je tijelo Vijeća Europe koje predstavlja lokalne i regionalne vlasti ustanovljen je 1994. godine, a  čine ga 291 izaslanik iz svih država članica Vijeća Europe i isto toliko zamjenika.

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Europe održava svoje plenarno zasjedanje jednom godišnje, u Europskoj palači u Strasbourgu.

Jedna od njegovih najvažnijih zadaća jest promicanje lokalne i regionalne demokracije i jačanje prekogranične i međuregionalne suradnje u proširenoj Europi.

Kongres se bavi svim političkim pitanjima koja se tiču lokalnih i regionalnih vlasti, naročito pitanjima lokalne i regionalne autonomije, urbanizma i prostornoga uređenja, zaštite okoliša, kulture, prosvjete, socijalnih služba i zdravstva.