vijećnica glavna

Pakračka gradska uprava će se narednih tjedana intenzivno dopisivati s Hrvatskim vodama, ali i još nekim institucijama, proizlazi nakon aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća Pakrac održane u utorak. Kako je u postavljanju pitanja gradonačelnici i gradskoj upravi sudjelovalo 11 vijećnika, većina s poslovnikom previđenih dva pitanja, aktualni sat je trajao skoro punih predviđenih 60 minuta.

Temu s Hrvatskim vodama je načela Nada Todorović (SDSS) pitanjem zašto je vodotok Pakre kod mosta u Kusonjama raskopan na sve strane i do kada će to trajati, a Zoran Krejči se interesirao što je s vodozahvatom Šumetlica i koliko njegovu izgradnju ugrožava ponovo aktualizirano pitanje izgradnje akumulacije u Kamenskoj.  

Upiti za Hrvatske vode

U odgovoru gradonačelnici Anamariji Blažević za vodotok Pakre je pokušao pomoći i nazočni Marijan Pierobon, direktor Voda Lipik podsjetivši da je riječ o investiciji Hrvatskih voda koja je trebala biti gotova prije godinu dana, ali je došlo do izmjene projekta. Na kraju je ipak zaključeno da će se pisanim putem odgovor potražiti iz Hrvatskih voda. Istima će biti proslijeđen i upit za Šumetlicu mada je gradonačelnica pojasnila da projekti Šumetlica i Kamensko ne smetaju jedan drugom i nisu isključivi već i zato što se radi o dva sliva. Problem je u izvođaču, jer je u zajednici ponuditelja koja je trebala graditi akumulaciji glavni od njih, Viadukt, otišao u stečaj. Kakvi su daljnji planovi pitat će u Hrvatskim vodama.

Malogorski

Na inicijativu dr. Kristine Milek (HDZ) pisat će se Hrvatskim cestama i policiji. Ona je primijetila da vozači na Krndiji voze prebrzo. Smatra da je manjkava prometna signalizacija, a sigurnost pješaka dodatno ugrožava i nesanirani nogostup nakon radova na aglomeraciji. Aglomeracija i promet je bila tema i pitanje Mile Vujića (SDP) koji se interesirao za nastavak sanacije igrališta pokraj srednje škole na što mu je gradonačelnica rekla da će ono u potpunosti biti asfaltirano drugim slojem idući tjedan. Drugo Vujićevo pitanje se odnosilo na autobusnu liniju za Požegu koje nema, a da je to problem složila se i Blažević. U odgovoru joj je pomogao Marijan Malogorski, novi pročelnik za stambeno komunalne poslove koji je došao u gradsku upravu upravo iz sektora prometa. On je istakao da putnika nema dovoljno da bi linija bila rentabilna i bez sufinanciranja gradova nje neće niti biti. Pozvao je mlade ljude da se uključe u rješavanje tog problema otvaranjem taxi službe. Malogorski je odgovorio i na pitanje Tomislava Novinca (HDZ) koje se odnosilo na pojavu smrada iz slivnika na šetnici rekavši da mu je problem poznat, a nadzor nad radovima na aglomeraciji tvrdi da će biti riješen.   

Od komunalne problematike Nada Todorović je još spomenula problem neurednost „zelenih otoka“ u Kusonjama s čim se gradonačelnica složila dodavši da „zeleni otoci“ više nigdje zbog neodgovornosti građana nisu zeleni nego problematični pa je time rješavanje njihovog problema kompleksnije. Katarina Lahovsky Kobetić (HDZ) je predložila uređenje pješačke staze od vrtića prema zadnjem ulazu u osnovnu školu na što je Blažević rekla da to nije staza nego zelena površina.  

Tododorović Krejči

Svoje pravo na drugo pitanje Krejči je iskoristio da ponovi pitanje što je s gradskim vodomatom, a pročelnik Marijan Širac je rekao da je njegovo postavljanje u tijeku, na šetnici kod zgrade Turističke zajednice.

Anita Skalnik (HDZ) se raspitivala o radu nedavno kupljene gradske čistilice upozorivši da je na gradskim ulicama puno korova. Almir Delihodžić, voditelj gradskog komunalnog pogona, je rekao da čistilica radi na šetnici svakog ponedjeljka i petka, a dodatni problem u održavanju gradskih prometnica je velika prisutnost radova.  

Gasi se pakrački studij fizioterapije

Karlo Rek (HDZ) je upitao gradonačelnicu da li je točna informacija da se zatvara pakrački studij fizioterapije zagrebačkog Zdravstvenog veleučilišta, što je djelomično točna informacija. Kako je pojasnila gradonačelnica, uzrok je manjak interesa studenata, naročito pakračkih, što je odraz toga i što je malo mladih Pakračana u srednjoškolskom smjeru fizioterapije. Za nastavak rada ne nedostaje volje niti u Gradu niti na Veleučilištu te se razmatra mogućnost uvođenja drugih smjerova koji bi mogli biti privlačniji.

Milek Rek

Mihaela Andrijanića (HDZ) je interesiralo što je s nastavkom objave natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu na što mu je Blažević rekla da još nema suglasnosti Ministarstva na prethodni natječaj i čim ona dođe, bit će objavljen novi.

Tamaru Vujanić (SDP) je zanimalo zašto se Grad ne uključi u projekt izgradnje stanova koje bi mogli kupiti mlade obitelji jer postojeći na tržištu nisu dovoljno atraktivni na što je Blažević pozvala da se zainteresirane mlade obitelji za rješavanje tog problema na takav način jave u gradsku upravu kako bi, ako bude dovoljno interesa, mogli takvu inicijativu pokrenuti prema nadležnim državnim tijelima.