IMG 0585

"Mladi oko nas sve manje su svjesni da među njima žive istinski heroji – hrvatski branitelji.  Zato, kako bi dodatno podigli svijest o svemu što su za rata doživjeli i proživjeli, branitelji moraju češće pričati, a ne samo jednom godišnje na komemoracijama. Branili su životom svoj dom i čitavu Hrvatsku, na čemu im nikada nećemo moći dovoljno zahvaliti. Oni trebaju biti uzor po kojem ćemo dalje živjeti i raditi“, poručila je Anamarija Blažević, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca, a ovom prilikom i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, na komemoraciji održanoj 6. listopada kod kapele sv. Franje Asiškog u Gornjoj Obriježi.

IMG 0621

IMG 0617

Skup sjećanja održan je povodom 30. obljetnice ratne tragedije, kad je u sukobima sa srbočetničkim neprijateljem u Batinjanima i Gornjoj Obriježi u listopadu poginulo 19 hrvatskih branitelja, 4 civila, a 12 branitelja je ranjeno.

Obraćanju pakračke gradonačelnice, pred stotinjak nazočnih, prethodilo je ono Božidara Lujanca, predsjednika Hrvatskog časničkog zbora Pakrac-Lipik, koji je opisujući najtragičnije listopadske dane na pakračkom ratištu, ondašnje ratne operacije ocijenio kao ključne u obrani Pakraca i zaustavljanja banjalučkog korpusa s ciljem presijecanja Hrvatske.

IMG 0615

Sjećanja i danas svježa

Tridesetu obljetnicu stradavanja posebno emotivno doživio je Darko Mercluft, jedini preživjeli hrvatskih branitelj tog tragičnog 6. listopada. Do detalja se prisjetio jezivih trenutaka i opet, trideset godina poslije, potresnim svjedočanstvom ostavio bez riječi sve prisutne na današnjoj komemoraciji.

IMG 0619

Izrazivši sućut obiteljima poginulih branitelja, požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha je s govornice poručio da se danas istovremeno miješaju tuga i ponos - zbog braniteljske žrtve i njihove bezuvjetne ljubavi prema hrvatskom narodu i domovini. 

Navedenim govornicima prethodilo je prigodno polaganje vijenaca ispred spomen kapelice, a osim članova obitelji poginulih branitelja položili su ih brigadir Stjepan Krešić, izaslanik predsjednika RH te Anamarija Blažević, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora. Zajednički vijenac su položili Ferdinand Troha, izaslanik predsjednika Vlade RH, brigadir Niko Jurilj, izaslanik ministra obrane te Dinko Tandara, izaslanik ministra hrvatskih branitelja. Poginulima su se poklonile i delegacije gradova Pakraca i Lipika, Hrvatskog časničkog zbora te Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik, Robert Hrastić, načelnik PP Pakrac i brojni drugi predstavnici vojnih, policijskih i civilnih udruga te ostali građani. Kao i ranijih godina komemorativnom skupu su nazočili učenici pakračkih i lipičkih osnovnih škola. 

IMG 0599

U organizaciji Hrvatskog časničkog zbora Pakrac-Lipik i Grada Pakraca, 30. godina obilježavanja stradavanja u Batinjanima i G. Obriježi završena je svetom misom koju je služio požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević sa svećenicima Pakračkog dekanata. Nakon skupa u G. Obriježi, svi uzvanici su vijence položili i kod cetralnog spomen obilježja poginulim braniteljima u Pakracu.

IMG 0630

IMG0641
IMG0640
IMG0639
IMG0638
IMG0637
IMG0634
IMG0633
IMG0629
IMG0628
IMG0626