cjepljenje stadion

U Požeško-slavonskoj županiji jučer je bio aktivan 351 slučaj zaraze koronavirusom pri čemu je 16 osoba hospitalizirano. Na testiranju je prethodnog dana obrađen 401 uzorak, od kojih je bilo 26 pozitivnih. Od 351 županijskih aktivnih slučajeva oboljenja, na području Pakraca ih je 26 što je devet više nego prije osam dana, dok su u Lipiku dvije, kao i prije osam dana.

Stanje se u odnosu na prije osam dana značajno pogoršalo i u Srednjoj školi Pakrac. Prošlog utorka je bilo pozitivno svega dva učenika i njih nekoliko je bilo u samoizolaciji. Ovog utorka taj broj se popeo na desetak, a svaki od njih je u samoizolaciju povukao četiri do pet učenika, pri čemu cijepljeni učenici ne idu u samoizolaciju, doznajemo od Ljiljane Rupene Kelemen, zamjenice ravnatelja. Zbog samoizolacije jedan razred je ovaj tjedan na online nastavi. Među profesorima sada zaraženih nema.

U posljednjih osam dana, počevši s 28. rujna testirano je na županiji 1844 uzoraka od kojih je 261 bio pozitivan ili 14,2% što je za dva postotna boda više od rujanskog prosjeka. U tih osam dana broj oboljelih je porastao za 91 osobu. Naročito zabrinjava podatak da je broj hospitaliziranih udvostručen, s 8 na 16.   

U Pakracu se tijekom listopada cijepljenje nastavlja na gradskom stadionu svakog četvrtka, ali sat kraće, od 9 do 11 sati. Prošlog četvrtka je cijepljeno 113 osoba od čega 73 prvi put. Tijekom 5 rujanskih termina u Pakracu je cijepljeno 497 osoba (319 prvi put) što je tek za 10 osoba manje nego u kolovozu kada je cijepljeno 507 osoba, ali 201 prvi put. Dr. Ivan Beluškov, koordinator cijepljenja za područje Pakraca i Lipika primijetio je da je sve više mladih na cijepljenju što je dobro s obzirom na stanje među srednjoškolcima.

Prema mapi procijepljenosti HZJZ-a na dan 27. rujna u Pakracu je cijepljeno 3633 osoba bar jednom dozom, odnosno 3257 osoba s dvije što je 55, odnosno 49,3 posto odraslog stanovništva.