Pakracki list 592 1

Na našim prodajnim mjestima u poslijepodnevnim satima u Pakracu i Lipiku moći ćete kupiti novi, 592. broj Pakračkog lista. U novom broju Lista možete pročitati:

Mirni obiteljski ljudi

Baš je bilo živo u kuriji Janković u rujnu. Vratile su nam se manifestacije. Najprije je te prostore tjedan dana popunjavao Multipak, a posljednjeg vikenda manifestacija „Tragom Jankovića“. Bilo je nekih manjih okupljanja, a bilo je događanja i na Omanovcu, stadionu i drugdje. No ono najbolje tek slijedi za dva tjedna za kada je najavljeno održavanje našeg sajma „Slavonski banovac“.

No vratila nam se i korona. Na županijskoj razini statistika novooboljelih je posljednjih tjedana lošija od lanjskog rujna. Tek je nešto bolja po pitanju opterećenosti bolničkog sustava. Ovakvo stanje izluđuje stručnjake, ali i običan puk. Nikome nije jasno da u uvjetima procijepljenosti polovine odraslog stanovništva, u Pakracu i više, brojke dnevno novooboljelih stalno rastu. Protivnicima cijepljenja je to argument za svoje antivakserske aktivnosti na društvenim mrežama. Oni umjereni se pitaju zašto smo lani uz manje oboljelih imali znatno strožiji režim epidemioloških mjera koji nam je uskratio niz sadržaja, a nekima i prihode. Epidemiolozi pak ovaj novi rast oboljenja pripisuju povećanom broju masovnih okupljanja bez primjene propisanih mjera. Uglavnom pat pozicija u kojoj nitko nema odgovora da li je bolje nastaviti normalno živjeti uz ne mali rizik oboljenja, ili pak zaključati život i smanjiti mogućnost širenja virusa. Po tom pitanju ponovo je pred nama neizvjesna jesen.

Kao što na ove dileme nismo dobili odgovore, tako nitko od nadležnih nema jasno objašnjenje zašto je u Pakracu znatno veća statistička procijepljenost nego u ostatku Hrvatske, županije, ali i susjednom Lipiku. To će biti još jedna neobjašnjena društvena pojava kao i ona o nezainteresiranosti za politiku koja je naročito bila evidentna proljetos u vrlo slabom isticanju kandidatura za lokalne političke dužnosti, ali i slabom odazivu na birališta, odsustvu bilo kakvih protestnih skupova, našoj vrlo maloj prisutnosti u dnevnom policijskom biltenu. Nažalost ta društvena nezainteresiranost se odrazila na već spomenutim manifestacijama na kojima je bilo različitih kvalitetnih sadržaja, ali u pravilu slaba posjećenost. Uvažavajući sve te činjenice, nameće se zaključak da je u nas stvorena društvena atmosfera koja je ovdašnje stanovnike, znatno više nego u drugim sredinama, usmjerila na život u najužem okruženju obitelji i prijatelja uz uvažavanja opće prihvaćenih društvenih normi. To se više ne može tumačiti ogromnim ratnim ljudskim i materijalnim stradavanjima i poratnim teškoćama jer su sada već aktivne generacije koje su rođene poslije rata, ili su pak u njemu bili premladi da bi ga se uopće sjećali. Da su te generacije u dobi 30+, postajemo svjesni upravo ovih dana kada obilježavamo upravo toliko godina od početka agresije na Pakrac.

Vjerojatno se neće svi složiti da je Pakrac naseljen izuzetno mirnim obiteljskim ljudima slabo zainteresiranim za društvene pojavnosti. No uskoro, tri-četiri mjeseca nakon što završi popis stanovništva koji je u tijeku, bar ćemo saznati kvantitetu tog stanovništva. O njegovoj kvaliteti, kao iz prethodne konstatacije, razne sudove će donositi razni stručnjaci i „stručnjaci“.

TEMA BROJA - MULTIPAK 2021: Brojni kvalitetni sadržaji zaslužuju više pažnje domaće publike

Održan je ovogodišnji Multipak (13-18. rujna), deveti po redu, šestodnevna manifestacija s nizom glazbenih, umjetničkih i zabavnih priredbi s ciljem edukacije i zabave domaćeg stanovništva, ali istovremeno i velika svjetska izložba-slušaonica najmodernije hi-fi tehnologije koja okuplja ne samo izlagače (ove godine 29), nego i zaljubljenike ove opreme iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, BiH, Slovenije, Slovačke i Velike Britanije.  Piše Darko Baronica

INTERVJU - ŽUPANICA ANTONIJA JOZIĆ Županija je opterećena dugovima koji sežu daleko u prošlost

Prošlo je četiri mjeseca od lokalnih izbora kada je naša županija dobila novu čelnu osobu – županicu Antoniju Jozić. Nakon tih uobičajenih „100 dana“ s njom smo razgovarali pitajući je o stanju u županijskom proračunu, ustanovama, promjenama koje je učinila ili ih namjerava učiniti, projektima, stanju u zdravstvenim ustanovama… 

„TRAGOM JANKOVIĆA“ Bogat cjelodnevni povratak dva stoljeća unazad

Veselo i šareno je bilo cijeloga dana 25. rujna u dvorištu kurije Janković, no niti bogat raznovrsni program kao i paprikaš i palačinke koji su, kao i svi drugi sadržaji bili besplatni, nisu privukli dovoljan broj Pakračana na manifestaciju „Tragom Jankovića“ koju su po četvrti put organizirali Osnovna glazbena škola, Muzej grada Pakraca i Gradska knjižnica. 

U novom broju još pišemo:

PREZENTACIJA PROJEKTA „SVIJET GRAŠEVINE“ Spahijski podrum čeka građevinare

KORONAVIRUS Raste i procijepljenost i oboljenja

MINISTRICA TRAMIŠAK Dodatni kapaciteti u vrtiću su jasan pokazatelj da se grad razvija i podmlađuje

AGLOMERACIJA Sve manje se kopa, sve više asfaltira i betonira

GLAS IZ PAKRACA Sedam zastupnica o nasilju nad ženama

30 GODINA POTRAGE ZA SINOM I BRATOM Samo ljudi bez duše mogu šutjeti tolike godine!

KOMEMORACIJA U KUSONJAMA: Pokajanje preduvjet za oprost koji ne smije biti zaborav

12. SAJAM „SLAVONSKI BANOVAC“ Veselo i živo 16. listopada

PREZENTACIJA ARHEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA Lokalitet koji mijenja vrijednost ovog prostora 

BICIKLIJADA / PROMOCIJA BIKE PARKA OMANOVAC  "Sat vremena biciklom po šumi, a ne umoriš se!"

Sve to pročitajte u NOVOM BROJU PAKRAČKOG LISTA kojeg možete kupiti već danas na sljedećim lokacijama: MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Prekopakra), KTC, TO KRNDIJA.