Vacek i branitelji

U krugu pakračke bolnice jučer je obilježena 30. godišnjica evakuacije zgrade psihijatrije, kada su pod okriljem noći 29. rujna 1991. godine pakrački branitelji na sigurno evakuirali 300 pacijenata i 20 članova osoblja, a taj herojski čin proglašen je najhumanijom akcijom Domovinskog rata.

Tim povodom, u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Pakrac – Lipik ispred bivše zgrade psihijatrije okupio se dio sudionika te akcije i njihovih gostiju kako bi ponovo istaknuli hrabrost i odvažnost aktera ovog čina koji treba biti na ponos ne samo Pakraca, nego i cijele Hrvatske. Predsjednik Udruge Miroslav Vacek istaknuo je da su „hrvatski branitelji ponosni jer su u tom paklu izvojevali pobjedu, ali i što su u toj teškoj i složenoj situaciji rata ostali ljudi, prepoznali one kojima je pomoć trebala i bez obzira na sve okolnosti pogibelji, tim ljudima pomogli.“

Jedan od zapovjednika akcije spašavanja bolesnika, od kojih su mnogi bili polupokretni ili nepokretni, Marko Martinelli naveo je da je za njih to bio jedan običan dan, ratni dan, koji se tim spašavanjem pretvorio u jednu od najhumanijih akcija na što je osobito ponosan, ali i zahvalan svojim kolegama, suborcima, kojih je nažalost s godinama sve manje.

Martinelli

Prof. dr. Veljko Đorđević: To su priznanja vama Pakračanima

Prof. dr. Veljko Đorđević koji je napisao knjigu svjedočanstava i rekonstrukcije događaja evakuacije nazvanu „Pouke o čovječnosti“ po kojoj je kasnije snimljen istoimeni dokumentarni film, rekao je da mu je drago da su knjiga i film dobili čitav niz priznanja. „To nisu priznanja autorima, to su priznanja vama Pakračanima, braniteljima, policajcima, jer je to zapravo bio put humanosti i čovječnosti u vrijeme kad to nitko nije očekivao. Nije to bio vaš bunt, bile su to vaše emocije, vaša empatija, i bila je to čovječnost koju ne smijemo nikada zaboraviti i koja će ostati kao zalog svim generacijama koje budu dolazile.“

Đorđević

Dr. Marijana Braš: Predmet poučavanja medicinske etike

Psihijatrica, dr. Marijana Braš, jedna od najzaslužnijih osoba da se ovaj humani događaj popratio u javnosti, zahvalila je braniteljima na svemu što su učinili tada, ali i tijekom cijelog Domovinskog rata, naglasivši da ovaj primjer humanosti poučavaju na predmetu medicinska etika, a napisanom knjigom i filmom o ovom događaju motiviraju studente medicinskog fakulteta.

Braš

Veliku zahvalu braniteljima izrazila je i županica Antonija Jozić rekavši da „u tim okolnostima ratnog vihora, i svih nedaća koje su zadesile našu domovinu, učiniti takav iskorak je nešto što je vrijedno divljenja. Nadam se da će ova akcija biti nešto o čemu će se govoriti, a time ćemo braniti dignitet, dostojanstvo obrambenog Domovinskog rata, u kojem smo samo branili svoje svetinje: dom, obitelj, ljude, prijatelje…, a knjiga i film su trajan zapis vašeg čovjekoljublja i domoljublja“.

Jozić

Uslijedilo je polaganje vijenca i paljenje svijeća kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima na centralnom gradskom trgu.

polaganje vijenaca