cjepljenje stadion

U Požeško-slavonskoj županiji jučer je bilo aktivno 260 slučajeva zaraze korona virusom pri čemu je 8 osoba hospitalizirano. Na testiranju je prethodnog dana obrađeno 233 uzoraka, od kojih je bilo 43 pozitivnih. Od 260 županijskih aktivnih slučajeva oboljenja, na području Pakraca ih je 17, a u Lipiku dva dok je prije osam dana bilo ukupno aktivnih u ova dva grada 21, dakle kod nas se stanje u tom tjednu statistički čak i popravilo.

O tome govori još jedan podatak. Putem medija državni epidemiolozi upozoravaju na loše stanje među mladima. No to nije slučaj u pakračkoj srednjoj školi gdje je od početak školske godine među učenicima bilo dva oboljenja, te jedan profesor što je sve skupa u samoizolaciju povuklo još četiri učenika, a sva nastava je odrađena u fizičkom prisustvovanju, kao i u pakračkoj osnovnoj školi gdje nije u dosadašnjem dijelu rujna bilo oboljelih. No od Mate Matijevića, ravnatelja županijskog Zavoda za javno zdravstvo doznajemo da to nije slučaj u Požegi gdje je oboljenja među učenicima više te je cijela jedna škola bila u samoizolaciji i primjenjivana je online nastava.    

Sve više pozitivnih

U četvrtom tjednu rujna (od 22.) testirano je na županiji 1270 uzoraka od kojih je 225 (17,7%) bilo pozitivno što je novi porast na tjednoj razni, četvrti za redom. Trećeg tjedna rujna testirane su 953 osobe od kojih je 129 bilo pozitivno (13,5%). U drugom tjednu rujna udio pozitivnih je bio 9,8, a u prvom tjednu 6,8 posto što znači da se broj pozitivnih na testiranju u četiri tjedna skoro utrostručio. U četiri tjedna rujna na županiji je prema izvješćima županijskog stožera Civilne zaštite testirano 4364 uzorka, a od kojih je 534 bilo pozitivno (12,2%)

Gore nego lanjskog rujna

Rezultat toga je da se brojem oboljelih od 35 prvog dana rujna došlo na ovih 260. Uspoređujući te podatke sa stanjem od 22. rujna lani kada je bilo 96 pozitivnih slučajeva (dva na području Pakraca i Lipika) od kojih je 12 bilo hospitalizirano uočljiv je gotovo utrostručen broj oboljelih , ali i pad broja hospitaliziranih.

Ravnatelj Mato Matijević u prvi plan ističe da je u broju oboljelih više od 90 posto necijepljenih, a prema njegovom saznanja niti jedna od osam hospitaliziranih osobe nije bila cijepljena što je bio slučaj i prije dva tjedna kada niti jedna od pet tada hospitaliziranih nisu bili cijepljeni pri čemu sve oboljele, a cijepljene osobe, imaju blažu kliničku sliku. Kao drugi razlog kontinuiranog rasta oboljenja ravnatelj Matijević vidi u nepridržavanju elementarnih epidemioloških mjera na mjestima većih okupljanja kojih je sve više

Sutra ponovo cijepljenje

U Pakracu se cijepljenje nastavlja sutra od 9 do 12 sati na gradskom stadionu kada će ponovo u ponudi biti sva četiri cjepiva odobrena u EU. Prošlog tjedna u dva navrata (četvrtak, subota) na stadionu je cijepljeno ukupno 129 osoba od čega 71 prvi put. Četvrtak prije toga (16. 9.) na stadionu su cijepljene 92 osobe (60 prvi put). Ako njih pribrojimo podatku koji je HZJZ objavio sa stanjem od 15. rujna kada je bar jednom dozom bilo procijepljeno 3550 osoba s pakračkim prebivalištem, to bi značilo da je sada procijepljeno oko 3680 od 6607 osoba ili oko 55,7 posto odraslog stanovništva.