banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

nastavnice i domaćini

Godinu dana nakon što je Srednjoj školi Pakrac na natječaju Agencije za mobilnost i programe Europske Unije Erasmus+ odobren projekt razmjene učenika obrazovnog programa medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege pod nazivom Nursing 4U: Embracing challenges, prošlog tjedna realizirana je prva aktivnost projekta nazvana „Mobilnost nastavnika“, odnosno profesionalno usavršavanje dvije strukovne nastavnice u Njemačkoj, doznajemo od voditeljice projekta Martine Terranova, profesorice u pakračkoj srednjoj školi.

Za stručno usavršavanje odabrane su nastavnice zdravstvene grupe predmeta Jasna Žunčić i Jelena Ivanović, ujedno i nositeljica stručnih projektnih aktivnosti, koje su od 19. do 25. rujna boravile u njemačkom gradu Göppingenu, odnosno u tamošnjoj klinici ALB FILS Kliniken, jednoj od najvećih pružatelja zdravstvene zaštite u pokrajini Baden -Württemberg. Zanimljivost i poveznica ovog grada, 40 km udaljenog od Stuttgarta, s Pakracem je da je i u njemu postojala kovnica novca Württemberga od 1396. godine. Nakon upoznavanja s klinikom, posjetile su školu za medicinske sestre koja je sastavni dio klinike, gdje su se upoznale sa strukturom i načinom školovanja medicinskih sestara i tehničara u Njemačkoj, kao i mogućnostima koje škola pruža.

na odjelu

Njihov domaćin, koordinator za sestrinstvo Gunther Buhlmaier, putem kojeg je i dogovorena suradnja s navedenom klinikom na ovom projektu, objasnio im je strukturu rada u klinici, a pakračke nastavnice mogle su se uvjeriti na koji se inovativni način koristi digitalna tehnologija, poput mobilnih kolica s prijenosnim računalima, elektroničkim grafikonima umjesto temperaturne liste, kolicima s digitalnim tlakomjerima, toplomjerima i slično. Osim posjeta bolničkim odjelima i kuhinji, nastavnice Žunčić i Ivanović imale su se priliku upoznati i sa primjenom aromaterapije koja se u toj klinici koristi u liječenju dermatitisa, rana, dekubitusa, oštećenja kože od zračenja, te kako u svega nekoliko dana dolazi do izlječenja bez primjene antibiotika ili bilo kakvog suvremenog oblika liječenja.

„Ovo je za nas bilo jedno lijepo iskustvo, usvojili smo nova znanja i uvidjeli njihov sustav rada, ali i školovanja, od čega ćemo neke stvari svakako moći primijeniti i kod nas u nastavi“, rekla je Ivanović dodavši da je ovaj posjet bio dobar uvod u nastavak projekta koji uključuje dvotjednu praksu osmero pakračkih učenika petog razreda medicinskog smjera u istoj klinici, uz njenu pratnju, koji bi se trebao realizirati u studenom. Također, predviđen je uzvratni posjet njemačkih učenika našoj školi i bolnici, koji se planira u siječnju iduće godine, no točni termini još nisu definirani. Naime, zbog pandemije sve aktivnosti se provode sukladno epidemioloških mjerama obiju država, uslijed čega je i trajanje projekta produljeno s jedne na dvije godine.

Cilj projekta vrijednog 22.700 eura, koji je ujedno prvi odobreni Erasmus+ projekt Srednjoj školi Pakrac, je za učenike usvajanje profesionalnih vještina kako bi se lakše pozicionirali na tržištu rada po završetku svojeg školovanja, odnosno za nastavnike kako bi kvalitetnije mogli pripremiti svoje buduće generacije za nove kompetencije tržišta rada budućnosti.

medicinska škola

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić