popis stanovništva

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku s naše županije je samopopisivanje internetom do 27. rujna obavilo 16.082 stanovnika čime je po procijeni Državnog zavoda za statistiku se popisalo na ovaj način 24,7 posto stanovnika. S tim udjelom smo na 16. mjestu u konkurenciji 20 hrvatskih županija i Grada Zagreba. Od pet slavonskih županija od nas je jedino uspješnija Osječka (29,5%).   

U tijeku terenski popis

Od danas traje terenski popis pa će na području Grada Pakraca u popis krenuti 13 popisivača koja imaju određena svoja popisna područja koje će kontrolirati dva kontrolora, a sve će nadzirati instruktorica Ana Čićković. Popis može trajati do 17. listopada, a svi podaci koje se unose u popisni obrazac odnose se na stanje od 31. kolovoza.

Ako popisivač ne zatekne nikoga kod kuće, ostavit će podatak o terminu slijedećeg dolaska ili svoj telefonski broj na koji se građani mogu javiti radi dogovora termina. Poželjno je da građani pomognu popisivačima oko podataka o napuštenim kućama u susjedstvu jer se u popisu prikupljaju i takvi podaci (o kućanstvima).

Popisivači će „pokucati“ na vrata obitelji i koja su se samopopisala jer oni ne znaju tko je ili nije, ali i radi toga da iz obitelji uzmu kod koji je građanin dobio na kraju samopopisivanja koji građani mogu zalijepiti i na ulazna vrata što će biti znak popisivaču da je popisivanje obavljeno.         

Građani će ovlaštenog popisivača prepoznati po majici s istaknutim logom popisa, a njegovu ovlaštenost mogu provjeriti traženjem akreditacije.