Popis stanovništva

Još samo danas i sutra (subota i nedjelja) se stanovnici Hrvatske mogu putem interneta samopopisati u  akciji koju od 13. rujna provodi Državni zavod za statistiku. Do jučer u 15 sati prema podacima Državnog zavoda za statistiku s naše županije je samopopisivanje internetom obavilo 11.464 stanovnika čime  smo kao županija s  brojem  popisanih osoba na trećem mjestu odzada. To znači da se otprilike samopopisao svaki šesti stanovnik. Od nas je manje popisanih stanovnika samo u Ličko-senjskoj (6.425), odnosno Virovitička-podravska  županija (11.272). No to i ne treba da čudi jer je riječ o tri stanovništvom najmanje županije.

Od ponedjeljka terenski popis

Od ponedjeljka počinje terenski popis pa će na području Grada Pakraca u popis krenuti 13 popisivača koja imaju određena svoja popisna područja koje će kontrolirati dva kontrolora, a sve će nadzirati instruktorica Ana Čićković. Popis može trajati do 17. listopada, a svi podaci koje se unose u popisni obrazac odnose se na stanje od 31. kolovoza.

popis stanovništva

Ako popisivač ne zatekne nikoga kod kuće, ostavit će podatak o terminu slijedećeg dolaska ili svoj telefonski broj na koji se građani mogu javiti radi dogovora termina. Poželjno je da građani pomognu popisivačima oko podataka o napuštenim kućama u susjedstvu jer se u popisu prikupljaju i takvi podaci (o kućanstvima).

Popisivači će „pokucati“ na vrata obitelji i koja su se samopopisala jer oni ne znaju tko je ili nije, ali i radi toga da iz obitelji uzmu kod koji je građanin dobio na kraju samopopisivanja koji građani mogu zalijepiti i na ulazna vrata što će biti znak popisivaču da je popisivanje obavljeno.         

Građani će ovlaštenog popisivača prepoznati po majici s istaknutim logom popisa, a njegovu ovlaštenost mogu provjeriti traženjem akreditacije.