Izložba vijećnica Medium

Završen je ovogodišnji Multipak, deveti po redu, šestodnevna manifestacija s nizom glazbenih, umjetničkih i zabavnih priredbi s ciljem edukacije i zabave domaćeg stanovništva, ali istovremeno i velika svjetska izložba-slušaonice najmodernije hi-fi tehnologije koja okuplja, ne samo izlagače (ove godine 29) nego i zaljubljenike ove opreme iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, BiH, Slovenije, Slovačke i Velike Britanije.

Posebno je program  bio bogat u subotu kada je uz 29 glazbenih izložbi-slušaonica u isto toliko prostorija u pet objekta u kompleksu Janković i oko njega, organiziran cijeli niz popratnih sadržaja na otvorenom. Bilo je, kako smo već izvijestili svega: od vrhunskih glazbenih doživljaja u slušaonicama, „šetajućeg“ koncerta limene glazbe, disco večeri, gastro sadržaja, izleta, rekreativnih vožnji e-biciklima, edukativnih sadržaja. No nedostajalo je posjetitelja. Ljubitelji vrhunske hi-fi tehnologije su pristigli iz već spomenutih, ali i nekih drugih zemalja što je bilo primjetljivo i po registarskim pločicama, ali i vrijednostima automobila parkiranim oko glavnog pakračkog trga. No nedostajali su domaći ljudi, kažu i organizatorice Jelena Hihlik i Monika Lucić Fider ravnateljice pakračkog muzeja i knjižnice. I njima je razumljivo da Pakračani zbog nedostataka stručnog znanja nisu toliko zainteresirane za slušaonice na vrhunskoj tehnologiji čije setovi koštaju i po stotine tisuća kuna. No očekivale su veći interes za razne popratne i pri tom besplatne sadržaje pri čemu su najposjećenije bile projekcije dokumentarnih filmova.

Ivana Medium

Savi: „u svijetu nas svi znaju“

Najveći „krivac“ za cjelokupnu manifestaciju, njen idejni začetnik i pokretač Božidar Savi je zadovoljan ovogodišnjom manifestacijom.

„U svijetu svi znaju za nas. O nama se piše u Americi, Europi i ne mogu vjerojati da se to događa u Pakracu. Imali smo ozbiljnih ponuda za seljenje cijele manifestacije u Zagreb. No onda to nije Multipak. Ja sam krenuo odavde, iz hobija i ljubavi i to je naraslo i mislim da imamo svijetlu budućnost. Imamo 29 izlagača  pri čemu i dvije tri svjetske premijere. Po broju izlagača hi-fi opreme smo treća izložba u Europi, iza Münchena i Varšave. Primjerice  danas je ovakva izložba i u Bratislavi koja ima sedam izlagača“, rekao je, što na svečanosti otvaranja što u izjavi za lokalne medije, popularni Božo.

Nedostatak lokalnih posjetitelja na ovim manifestacijama je naročito bio primjetljiv u slušaonicama tijekom petka poslijepodne i subote  gdje smo uglavnom sretali nepoznate ljude. Tko su oni, pitali smo Božu.

Božo Savi na biciklu Medium

„Koliko je meni poznato mi smo ovog vikenda u Pakracu popunili sve smještajne kapacitete. Mislim da je u Pakracu u ovom trenutku veliki broj inženjera, visoko kotiranih ljudi, ne samo u struci nego i u drugim društvenim segmentima; kulturi, politici. U petak je bilo 10-tak direktora-vlasnika poduzeća koji imaju kapital da kupe Pakrac.  Oni su za građane nevidljivi jer su u neformalno obučeni, ali je riječ o stvarno nevjerojatnim umovima. Glazba sve privlači. Međutim kod njih je to dio obrazovanja, kulture. Oni nisu došli radi posla. Oni su došli da pozdrave ovakvu manifestaciju i svatko od njih mi je rekao - ovo je nemoguće. Mi u njihovom kalendaru imamo svoje  mjesto, a ove godine su oni opet tu mada smo, ne svojom voljom, morali seliti termin iz svibnja u rujan. No nagodinu  se vraćamo u svoj stalni termin, pri čemu nije jednostavno sve to organizirati  u Pakracu. I zato zahvala svima koji su nas na ovaj ili onaj način podržali: Gradu, Muzeju, Knjižnici, sponzorima, donatorima mada stalno ističem da u sve to treba što više uključiti zajednicu. Dobar primjer toga je da su ove godine svi okolni ugostitelji kupile naše majice kako bi  danas sve upućivalo na ovu manifestaciju.“

Otvorenje Medium Medium

Govoreći o organizaciji Savi je naglasio i stalno prisutan problem vremenskih nepogoda, bilo ranijeg termina s kraja svibnja ili ovogodišnjeg prisilno preseljenog radi čega je i ove godine otkazan u petka navečer koncert rock-pop sastava Kutinski Glazbeni Sindikat, ali možda i smanjio posjećenost nekim drugim priredbama. „Vrijeme je da prestanemo kukati nad zlom sudbinom lošeg vremena i u organizaciju uključimo zaštitu poput šatora, suncobrana i sličnih stvari“, kaže Savi.

Prema najavama organizacijskog trija, dogodine jubilarni 10. Multipak, što znači i naročitu posvećenost organizaciji, se vraća na prijelaz iz svibnja u lipanj. Forma tjednog trajanja se zadržava kao i prostori i Muni multipak, a u programu će nastojati uključiti više sadržaja za srednjoškolce jer se to ove godine kroz projekciju filma „Ljubav oko svijeta“ pokazalo dobrim. No tek analiziramo ovogodišnji  Multipak, ali neće proći puno vremena dok ne počnemo pripreme za idući, kažu Jelena i Monika.

Multipak je za pakračke prilike i te kako ozbiljna manifestacija koja i van državnih granica stvara posve drugačiju predodžbu našeg grada. Zahtjeva i takvu organizaciju pa organizatori, ne smo zbog kvalitetnih i raznovrsnih sadržaja, već i zbog toga, zaslužuju malo više pažnje lokalne publike.    

posjetitelji Medium