naslovna

Zbog mladih naraštaja važno je prisjećati se prošlosti i stradavanja hrvatskih branitelja kako se to nikad ne bi ponovilo, a njihova žrtva trajno nas obvezuje na očuvanje i promicanje povijesne istine i na izgradnju države za kakvu su se  borili u kojoj će dominirati sloga, zajedništvo i ljubav,  je misao govornika na komemoraciji koja je jučer poslijepodne održana kod kapele Male Gospe u Kusonjama u povodu obilježavanja 30. i 28. obljetnice stradavanja bjelovarskih branitelja; 20 pripadnika A satnije 105. bjelovarske brigade i trojice policajaca.

Biskup Škvorčević:  Diktat zlo na zlo je nedostojan naših branitelja

„Počinjeni zločin ni nakon trideset godina nije izgubio svoju izazovnu snagu. On i danas otvara ponore besmisli i mraka, nemoći i gubitništva, na taj način može probuditi u nama osjećaje osvete i mržnje. Time, i nas same taj izazov želi učiniti dionicima zla, žrtvama onoga koji je pokrenuo rat i služio se zločinom kao načinom ponašanja da zagospodari našim osjećajima namećući nam diktat zla kao odgovor na zlo i kao pristup žrtvama. Kolika li je to prevara i koliko li je to nedostojno naših žrtava i njihova spomena“, rekao je požeški biskup msg. Antun Škvorčević, prvi govornik na jučerašnjoj komemoraciji bjelovarskim žrtvama koji je sam izrazio želju da se obrati skupu. Pritom je izrazio želju da na ovom mjestu stradanja i žrtve prisutan sam Isus Krist da nas učini dionicima jednog drugog izazova, izazova ljubavi.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Deur je naglasio privilegiju koje su imale generacije sudionici stvaranja današnje Hrvatske za koju su život položili hrabri hrvatski branitelji, podsjetivši na naručiti doprinos troje ljudi: predsjednika Franju Tuđmana, ministra obrane Gojka Šuška i kardinala Kuharića, naglasivši da moramo biti ponosni na ovo što imamo, a to je domovina.

biuskup škvorčević

Nove izazove pobijediti zajedništvom i slogom

Državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović, izaslanik premijera, govorio je  o hrvatskom križu, a to je da svako malo  pojavi nekakav zločinac koji želi odnaroditi ovo hrvatsko tlo i zatrti svaki trag našeg boravka na ovim prostorima. Naši poginuli branitelji to nisu dopustili i u tome su pokazali ljubav i zajedništvo koje mi moramo njegovati i danas. U tome je cilj, svrha, misija i smisao postojanja Ministarstva hrvatskih branitelja, da očuva vrijednosti Domovinskog rata i da pomogne hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima pri čemu je pokajanje preduvjet za oprost koji ne smije biti istovremeno i zaborav. Istaknuo je da su današnje generacije pred novim izazovom – pandemijom i potresima koje može pobijediti zajedništvo i ljubav.

Špiro Janović

Potrebu zajedništva i sloge je naglasila i požeško-slavonska županica Antonija Jozić. Uputimo s ovoga mjesta poruku zajedništva, naglasila je županica Jozić pozvavši pri tome sve na zajednički ustrajni rad, na čuvanje i promicanje istine o Domovinskom ratu, ratu kojeg nismo željeli, ali koji nam je bio nametnuti i u kojem smo obranili svoju domovinu. Stoga nam danas treba biti cilj da ostvarimo Hrvatsku kakvu  su sanjali naši branitelji jer smo im to dužni, poručila je županica.

županica

Suborac poginulih branitelja Mladen Sabolović, predsjednik Kluba veterana A satnije, podsjetio je da je ovo jubilarna 30. godina od  početka Domovinskog rata, godine u kojoj su stvarani heroji pa je nakon mora izgovorenih riječi i isplakanih suza, teško iznova pronaći riječi koje već nisu izgovorene.

Ispred kapelice u Kusonjama svijeće i vijence položili su članovi obitelji poginulih branitelja; izaslanik Predsjednika RH brigadni general Michael Križanec, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva; izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Ante Deur s kolegama Josipom Đakićem i Mirom Totgergelijem; izaslanik predsjednika Vlade RH, Špiro Janović, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja s predstavnicima Ministarstva obrane i MUP-a.

lokalno izaslanstvo

Počast poginulima odalo je i izaslanstvo Bjelovarske-bilogorske županije na čelu sa županom Markom Marušićem te izaslanstvo Požeško-slavonske županije predvođeno županicom Antonijom Jozić, kao i izaslanstva gradova Pakraca,  Bjelovara i Lipika  predvođena prvim ljudima: Anamarijom Blažević, Darijom Hrebakom i Vinkom Kasanom.

Mimohod i sveta misa

I ovogodišnja komemoracija započela je već tradicionalno okupljanjem kod spomen obilježja Rakov Potok odakle je krenuo Mimohod istine prema kapelici Male Gospe. Komemoraciju je uveličala i klapa „Bjelovar“, a  misu za poginule hrvatske branitelje je uz podršku više lokalnih svećenika služio bjelovarsko-križevački biskup msgr. Vjekoslav Huzjak.

Podsjetimo, tek pet mjeseci nakon ovog pokolja 1991. godine  tijela poginulih branitelja su ekshumirana te nakon identifikacije konačno dostojanstveno pokopana 5. veljače 1992. godine na bjelovarskom groblju  „Borik“.

O ovom tragičnom događaju snimljen je dokumentarni film ”Priča o zlatnom lančiću”, a kasnije i igrani film ”Broj 55” koji je naslovljen po kućnom broju kuće u kojoj su se branili hrvatski branitelji koji je ponovo prikazan na 1. programu HTV-a ovog utorka.  

misa

drugi i treći

učenici

klapa Bjelovar

mimohod

popis poginulih