cjepivo

Uslijed početka školske godine sportska dvorana postaje zauzeta za potrebe nastave tjelesne i zdravstvene kulture, stoga se redovno cijepljenje četvrtkom protiv Covid-19 seli na gradski stadion. U prostorijama NK Hajduka od 9 do 12 sati zainteresiranim osobama za prvo ili drugo cijepljenje će biti dostupna sva četiri cjepiva odobrena u EU, najavljuje dr. Ivan Beluškov, koordinator za cijepljenje na području Pakraca i Lipika.
Prošloga četvrtka u dvorani je cijepljeno 78 osoba od čega 59 prvom dozom. Tijekom kolovoza je u tri termina u pakračkoj sportskoj dvorani cijepljeno 507 osoba, od čega 201 prvi put.
Stanje se pogoršava
Po pitanju oboljenja stanje se na županiji, ali i lokalno, ponovo pogoršava. Prema izvješću županijskog Zavoda za javno zdravstvo jutros je na županiji bilo aktivno 85 slučajeva zaraze, od čega šestero na području Pakraca i Lipika. Petero oboljelih su bolnički hospitalizirani. Obadva ova statistička podatka su lošiji nego 1. rujna kada je bilo 35 oboljelih i dvije osobe hospitalizirane. No stanje je još uvijek bolje nego lanjskog 8. rujna kada je bilo aktivna 104 slučaja zaraze korona virusom, a 10 osoba se nalazilo u bolnici.
Na posljednjem testiranju obrađeno je 135 uzoraka, od kojih je 9 pozitivnih. U prvih sedam dana rujna je na županiji ukupno testirano 990 osoba, pri čemu je 67 bilo pozitivno (6,8 posto). U posljednjih sedam dana kolovoza na županiji su testirane 903 osobe pri čemu su pozitivne bile 27 ili 3 posto iz čega proizlazi da se u dva tjedna broj pozitivnih testova više nego udvostručio što se odrazilo i na udvostručenje broja aktivnih i hospitaliziranih.
Kako doznajemo od Mate Matijevića, ravnatelja HZJZ županije, nitko od petero hospitaliziranih pacijenata nije bio cijepljen. On pogoršanje stanja na županiji tumači povratkom s godišnjih odmora, ali i masovnih okupljanja koja su održavana posljednja dva tjedna na županiji.