banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Prezentacija final 7

Raspisivanje natječaja za izvođača građevinskih radova, što će biti odrađeno tijekom ove jeseni, je sljedeći korak u obnovi i prenamjeni Spahijskog podruma, vjerojatno sada najstarije građevine u Pakracu, ogromnog kompleksa u Strossmayerovoj ulici velike spomeničke vrijednosti i prostornih mogućnosti koji već skoro pedeset godina propada i stoji neiskorišten.

Kako bi on trebao izgledati i funkcionirati u konačnosti, prema planu polovinom 2023. godine, prezentirano je jučer u vijećnici kurije Janković, čemu su uz gradsko čelništvo i njihove suradnike iz gradske uprave prisustvovali i gosti: Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, Davor Huška, ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU i Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice.

Projekt je prezentirala Zrna Garača, njegova voditeljica iz gradske uprave i Melita Trbušić iz tvrtke Muze d.o.o. koji su  sa studijom Rašić+Vrabec izradili unutarnje rješenje budućeg izgleda objekta.

U buduće jedinstveni multifunkcionalni prostor

Garača je pri tom ponovila osnovne informacije sa siječanjske prezentacije: obnova Spahijskog  podruma je dio projekta „Svijeta graševine“ koji se od 2017. godine provodi u Pakracui Pleternice iznosi 65,8 milijuna kuna pri čemu je pakrački dio, dakle obnova i oživljavanje Spahijskog podruma, vrijedan ukupno 28,3 milijuna kuna od čega su europska sredstva 24, a Grad mora osigurati 4,3 milijuna kuna. U konačnosti cilj je dobiti jedinstveni multifunkcionalni prostor u kojem će na četiri etaže neto površine oko 2500 četvornih metara biti razni edukacijski i izložbeni prostori, ali u osnovi jedinstven prostor za gradsku knjižnicu i muzej namijenjeni prezentaciji, cjeloživotnom učenju i suradnji koji bi trebao omogućavati velike edukacijske i turističke potencijale. Nositelj projekta je Grad Pakrac, a projektni partneri su Grad Pleternica, Javna ustanova Pleternica, Požeško-slavonska županija, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, Muzej grada Pakraca, Knjižnica grada Pakraca uz tehničku pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije (Panora), pri čemu su svi njihovi predstavnici jučer nazočili ovoj prezentaciji.

Blažević: Okrenut mladim korisnicima

Obraćajući se na ovom skupu gradonačelnica Anamarija Blažević je zahvalila ministrici i njenom Ministarstvu, kao i Vladi RH što podržava ovakve projekte bez kojih razvoj malih sredina ne bi bio moguć. Osim  poboljšanja vizualnog identiteta Pakraca i unapređuje kvaliteta života njegovih stanovnika projekt je značajan i zbog toga što je  usmjeren na odgoj, obrazovanje i na društvenu brigu o najmlađima jer su to generacije kojima u budućnosti ovaj grad ostaje ukazavši da projekt prostorno spaja dvije pakračke ustanove koje jako puno rade s djecom.  Stoga je gradonačelnica istaknula zahvalu i ponos na partnere koji znaju napraviti dobar projekt i u konačnici ga provesti.

Ana svijet graševine

Jozić: Dobra spoj materijalne infrastrukture i ljudi

Kvalitetu projekta je pohvalila i županica Antonija Jozić istakavši njegovu kompleksnost koja dobro promišlja projektnu i stratešku dokumentaciju, planove upravljanja, edukacije svih onih koji će upravljati destinacijama na području županije, dakle materijalnu infrastrukturu i ljude poželjevši nositeljima realizaciju zamišljenih planova i što veći broj korisnika i posjetitelj  izrazivši nadu da će  svi projekti koje će biti  prijavljivani u budućnosti biti jednako održivi i doprinositi razvoju županije. Pri tom je podsjetila da je Pakrac prvi na županiji krenuo u institucionalni razvoj malog poduzetništva, put koji su kasnije slijedili ostali u županiji pri čemu je ta sinergija izražena i u ovom projektu.  

Naglasila je kako se na području županije u ovom trenutku provode projekti sredstvima EU vrijedni gotovo dvije milijarde kuna koji se najvećim dijelom odnose na aglomeracije (pakračko-lipička, pleternička i požeška), ali i projekti energetskih obnova i prirodne baštine.

županiica graševina

N. Tramišak: baština u funkciji razvoja

Ministrica Nataša Tramišak je iskazala uvijek prisutno zadovoljstvo kada obilazi projekte koji se realiziraju iz fondova Europske unije, naročito kada su, kao u ovom slučaju usmjereni  obnovi i očuvanja kulturne baštine i našeg identiteta. Projekt je dobio i dodatne pohvale ministrice Tramišak,  jer zorno prikazuje način kako se u funkciju razvoja može staviti vlastita kulturna baština i resursi s kojima se raspolaže. Za čelnika jedinica lokalne samouprave je značajna informacija da u njenom Ministarstvu pripremaju  3. operativni program koji će JLS ponuditi nove mogućnosti u razvoju gospodarstva i kvalitetnijih radnih mjesta.

ministrica graševina

Proračunu 1,3 milijuna kuna

Ovaj izrazito „ženski“ skup završio je formalnošću kojom će pakrački proračun biti obogaćen s od ranije očekivanih 1,3 milijuna kuna. Naime ministrica je gradonačelnici uručila Ugovor o sufinanciranju projekta energetske obnove Športsko-školske dvorane (projekt Energetska obnova Športsko-školske dvorane odrađen tijekom 2019/20. godine vrijedan 6,57 milijuna kuna, od čega EU bespovratna sredstva čine bezmalo 4 milijuna kuna, a  udio  Grada Pakraca 2,566 milijuna kuna). Ovim Ugovorom Ministarstvo će refundirati polovinu troškova Grada ili 1,272 milijuna kuna.

ugovor dvorana

Prezentacija final 9

Prezentacija final 12

Prezentacija final 15

Zrna

prezentacija svi

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić