banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

sš porvi dan

Više polaznika u dječjem vrtiću i Srednjoj školi Pakrac, a manje učenika u osnovnoj školi će doći u pakračke prosvjetne ustanove u ponedjeljak kada započinje nova školska (pedagoška) godina. No najvažnije je da će djeca u vrijeme pandemije doći u svoje prosvjetne ustanove gdje će ih, u uvjetima nešto olabavljenih epidemioloških mjera u odnosu na prošlu školsku godinu, dočekati njihovi učitelji,  nastavnici i odgojitelji.

U skladu s općim interesom, a to je da djeca budu u školama ili vrtićima, Ministarstvo je krajem kolovoza dalo osnovne smjernice za organizaciju nastave u epidemiološkim uvjetima koji će sukladno epidemiološkoj situaciji u svom kraju moći dopunjavati nadležni lokalni stožeri. U prošloj školskoj godini u pakračkim prosvjetnim ustanovama nije bilo potpunog zaključavanja i potpunog prelaska u nastavu na daljinu. Ono se pojavljivalo sporadično za pojedine razrede kao posljedice pojavljivanja individualnih oboljenja, radi čega su cijeli razredi završavali u samoizolaciji.

Nastava bez „balončića“

Jedno od bitnijih obilježja organizacije života u školi su bili takozvani balončići koji su imali za cilj svesti kontakte među učenicima iz različitih razreda na što manju mjeru. Radi toga se nisu okupljali učenici na izbornoj, dopunskoj, dodatnoj nastavi ili slobodnim aktivnostima uživo iz više razreda, a nisu se koristili niti kabineti. Na početku ove školske godine to pravilo više ne važi. Prema najnovijim uputama HZJZ-a, u novoj školskoj godini ponovno će biti dopušteno miješanje učenika različitih odgojno-obrazovnih skupina tijekom izborne i fakultativne nastave, nastave stranih jezika, kao i dopunske i dodatne nastave, koje se ponovno vraćaju, a oživjet će i školski sportski timovi sastavljeni od učenika iz različitih razreda. Učenici viših razreda osnovne škole moći će opet mijenjati učionice i odlaziti u kabinete za biologiju, kemiju, informatiku i slično, a školski će se sat za sve učenike, osim u iznimnim slučajevima, organizirati u trajanju od 45 minuta.

oš prvi dan

Maske će i dalje morati nositi svi učenici i nastavnici u predmetnoj nastavi (od petog razreda osnovne škole do maturanata) ako se u učionicama osnovnih škola ne osigura razmak između svih osoba od najmanje 1,5 metara, a u srednjim školama od dva metra, ali i tu se uvode redukcije. Novost je, naime, da će u slučaju povoljne epidemiološke situacije lokalni stožer, na prijedlog ustanove i uz suglasnost osnivača, moći donijeti odluku da se maske ne moraju nositi čak i ako je taj razmak manji od propisanog (i obrnuto - ako se pogorša epidemiološka situacija, maske će se morati nositi čak i kad je razmak osiguran). U slučaju da netko od učenika oboli od covida-19, u samoizolaciju ubuduće neće morati cijeli njegov razred, nego samo najbliži kolege koji sjede uokolo njega. Također, vraćaju se roditeljski sastanci uživo.

Barem zasad za prosvjetare se neće uvoditi obvezno cijepljenje, kao ni tražiti mjera predočenja covid potvrda. Sve u svemu, ocjenjuju naši prosvjetari, na početku školske godine nekih velikih novosti nema, osim što će sve skupa biti malo ležernije.

OSNOVNA ŠKOLA: Svi u jednu smjenu

U našu Osnovnu školu braće Radić će ove godine krenuti 590 učenika ili 20 manje nego lani što odgovora brojci manje upisanih prvašića, kaže ravnateljica Sanja Delač, što je sve identično lanjskom početku kada je također bilo 25 učenika manje nego prethodne (2019/2020.) godine. Ove jeseni će po prvi put u školske klupe sjesti 59 učenika rođenih 2014. ili 2015. godine od kojih 39 u Pakracu i 20 u područnim školama (D. Obrijež, Badljevina i Prekopakra). Radi toga više neće biti u Pakracu tri nego dva paralelna razreda, ali uslijed umirovljenja jedne učiteljice nitko neće ostati bez posla.

prvašići i roditelji

Sva djeca će na nastavu, kako u matičnoj zgradi u Pakracu tako i u područnim, u jednu smjenu, a od tehnoloških novosti je u pripremi asfaltiranje sportskog igrališta u Prekopakri.

Na nastavu tjelesnog odgoja djeca će u sportsku dvoranu, a ravnateljica se nada povratku prehrane u školskoj kuhinji/restoranu, odnosno da će izostati distribucija i konzumacija po učionicama.     

SREDNJA ŠKOLA: Vratili se soboslikari

U školskoj godini 2021./22. nastavu će započeti 437 učenika što je u odnosu na prošlu godinu povećanje od 32 učenika. Razlog tomu je izlazak gimnazijskog maturalnog razreda sa samo 10 učenika, a dok se ljetos u upis prvog razreda javilo 18 učenika uz istovremeni upis punog razreda građevinskih tehničara od 20 učenika pri čemu maturanata tog usmjerenja ljetos nije bilo. Velika upisna novost je da se nakon desetak godina nezainteresiranosti za zanimanje soboslikar-ličilac, ove godine upisalo četiri polaznika, doznajemo od zamjenice ravnatelja Ljiljane Rupena-Kelemen.

U prošloj školskoj godini samo su maturanti pohađali cijelo vrijeme nastavu u živo, dok su ostali učenici otprilike bili u školi dva mjeseca pa dva mjeseca na nastavi on-line, što je ovisilo o epidemiološkoj situaciji u našoj županiji, kaže zamjenica ravnatelja pri čemu ističe da su bili jako zadovoljni odgovornošću učenika i djelatnika glede primjene epidemioloških mjera što je rezultiralo time da nikada nisu imali u izolaciji više od jednog razreda. U organizaciji škole i u školskom prostoru još u svibnju je više od polovine djelatnika cijepljeno, a vjeruju da su se neki cijepili tijekom ljeta na gradskim punktovima, o čemu nemaju konkretnih pokazatelja kao niti o procijepljenosti učenika.

dolazak na nastavu

Ove godine će imati nešto novih djelatnika kao zamjene za rodiljni dopust, a za stalno i puno radno vrijeme primit će profesora matematike i fizike koji je za stalno iz Kutine doselio u Pakrac. U provođenju nastave u zanimanju medicinska sestra i dalje sudjeluje šest liječnika, vanjskih suradnika iz bolnice Pakrac.

UČENIČKI DOM:  Ponovo nedovoljno mjesta

Svih 156 mjesta u učeničkom domu je popunjeno pri čemu nije bilo niti dovoljno mjesta za sve zainteresirane, doznajemo od Livije Grubišić, upraviteljice doma. U odnosu na prošlu godinu, epidemiološke mjere će oslabiti što će im omogućiti provođenje različitih vannastavnih aktivnosti, koje su lani radi nemiješanja „balončića“ izostale. No i dalje nastoje učenike iz istog razreda grupirati po istim sobama, a dnevni boravak će kao i lani biti dio blagovaone kako bi se za vrijeme konzumiranja obroka omogućila neophodna distanca. Tijekom ljeta obnovljena su posljednja dva neobnovljena sanitarna čvora, kao što je i obavljeno neophodno krečenje ili brušenje parketa. Učenike će dočekati ista 22 zaposlenika koja su radili i prošle školske godine.

GLAZBENA ŠKOLA: Uobičajen nedostatak profesora

Od ponedjeljka će se u Osnovnu glazbenu školu Pakrac vratiti uobičajenih stotinjak učenika pri čemu taj broj, s obzirom da je u postupku još jedan upisni rok za upražnjenja mjesta na pojedinim instrumentima u tijeku, i nije konačan. S obzirom da po prirodi njihove nastave koja je, izuzevši solfeggia i zbora, pojedinačna, oni imaju znatno manje poteškoća s epidemiološkim mjerama. Kao i svakog početka školske godine problem su nastavnici jer u Hrvatskoj kronično nedostaje tih kadrova. Primjerice u pakračkoj OGŠ rade tek dva profesora koji stalno žive u Pakracu. U tijeku su natječaji, a ravnateljica Alfreda Petani Grafina je uvjerena da će u suradnji sa sličnim školama u okruženju problem biti riješen mada će se kao i uvijek morati posegnuti za takozvanom nestručnom nastavom, što podrazumijeva da nastavu umjesto nastavnika sa završenom glazbenom akademijom izvode završeni srednjoškolci glazbene škole.    

Djeca u školi – interes svima

To je u najkraćim crtama opis zamišljenog početka nove školske godine. Naravno da on nije mogao predvidjeti sve moguće situacije i probleme. Svi prosvjetni radnici s kojima smo razgovarali isticali su da će se promjene i prilagodbe događati na dnevnoj razini i svi ističu spremnost da se prilagođavaju novonastaloj situaciji ili potrebama samo kako bi se osiguralo da djeca na nastavu dolaze tamo gdje im je i mjesto – u školu, jer je to u interesu svima: prvenstveno djece koji tako ipak imaju bolju mogućnost za usvajanje novih znanja i vještina, ali i u tim godinama i vrlo bitan socijalni kontakt, roditeljima posebno mlađe djece koji tako imaju manje problema sa zbrinjavanjem djece u radno vrijeme, učiteljima jer se nalaze u svom prirodnom radnom okruženju.

Što ako se epidemiološka situacija pogorša ili u školu uđe zlo virusa?

Reagirat će se ovisno o situaciji i ozbiljnost problema, ali je mogućnost samoizolacije i vraćanja nastave na daljinu, ili u kombinaciju te dvije metode, prisutna i u sadašnjim dokumentima. Pored toga, važno je istaknuti da nacionalni stožer Civilne zaštite odnedavno dozvoljava da se epidemiološke mjere propisuju lokalno, ovisno o situaciji na terenu. Pojednostavljeno rečeno, do kada i hoće li naši učenici ići na nastavu u školu, ovisi i o odgovornosti u cijepljenju i pridržavanju epidemioloških mjera svih nas.   

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić