IMG 9984

Kod spomenika ubijenim i nestalim civilima na kraju Ulice 105. brigade u južnim pakračkim vinogradima održana je danas komemorativna svečanost obilježavanja 30. obljetnice stradavanja civila na tom području, koje je organizirala Udruga civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije i Hrvatski feniks, Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, a pod pokroviteljstvom Grada Pakraca.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast svim ubijenim, nestalim i stradalim hrvatskim civilima u Domovinskom ratu na području pakračkih vinograda odali su: članovi obitelji ubijenih i nestalih civila, brigadir Šćepo Šutalo, izaslanik Predsjednika RH, gradonačelnica Pakraca i izaslanica Predsjednika Sabora Anamarija Blažević, delegacija Požeško-slavonske županije predvođena Ferdinandom Trohom, izaslanici ministra branitelja i ministra obrane, predstavnici gradova Pakraca i Lipika i koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik, predstavnici Hrvatske vojske i policije, kao i maratonci „Heroji ne umiru“  i „Glasnici istine“ predvođeni Pavom Tutenovim i Duškom Štrpcem, koji su istrčali relaciju od spomenika braniteljima na središnjem gradskom trgu do mjesta obilježavanja današnje svečanosti.

„Tvrdi ljudi“

U ime obitelji stradalih obratio se Zvonimir Miler, rekavši da naseljavanje ovog područja seže od 1860. godine kada su njihovi preci taj prostor prepoznali kao idealno mjesto za podizanje obitelji zbog svoje idiličnosti, prekrasnog pogleda. Nažalost, to su prepoznali i agresori koji su željeli osvojiti taj dio grada na najgori, najsvirepiji i najpodmukliji način, ubivši dojučerašnje susjede pod okriljem noći. „No, ako ćemo govoriti o prošlosti, moramo pogledati u budućnost. `Tvrdi` su ljudi na ovom području, jer koliko god su nas neprijatelji pokušali otjerati, mi smo još uvijek tu i nadam se da ćemo ostati još dugo godina, kako mi, tako i generacije koje dolaze iza nas. To je najbolje poštovanje svim onim ljudima koji su nažalost ovdje ostavili svoje živote.“

IMG 9976

Gradonačelnica Anamarija Blažević je istaknula kako su se „prije 30 godina na području Pakraca i Lipika vodile strašne borbe, no naše bojište nije dobilo dovoljno pažnje koje zaslužuje, ne samo branitelji nego i civilne žrtve Domovinskog rata. Svi mi moramo prenositi istinu, govoriti što se ovdje dogodilo, ali i čuvati i cijeniti ovu slobodu koja je preko krvi, a ovo je mjesto dokaz toga, i stečena.“ Spomenula je da je nedavno donesen Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata kojim će konačno civilne žrtve, kao i njihove obitelji dobiti prava koja zaslužuju.

IMG 9977

Nova lokalna spomen obilježja kod Crkve hrvatskih mučenika

Pakrački župnik Jozo Zorić predvodio je molitvu i posvetu spomen kamenja na kojima su navedena mjesta stradavanja hrvatskih branitelja i civila 1991., Gavrinica i Pakrački vinogradi, koje će članovi Moto kluba „Vitezovi tame“ odvesti u Udbinu gdje se od takvog kamenja kod Crkve hrvatskih mučenika izgrađuje Memorijalni zid kao skupno mjesto svih hrvatskih stradanja i muke hrvatskog naroda, do ostvarenja svoje države i slobode, a tamo je s našeg područja već spomen kamenje posvećeno španovačkim žrtvama 1942., Kusonje 91 i žrtvama logora Bučje 91.

IMG 9979

IMG9947
IMG9956
IMG9959
IMG9962
IMG9964
IMG9967
IMG9971
IMG9970
IMG9972
IMG9981