banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

vrtić maslačak Large

Danas je započela nova pedagoška godina 2021./2022., a pakrački vrtić „Maslačak“ u nju ulazi sa najvećim brojem djece ikad upisane, odnosno s 261 djetetom raspoređenim u 14 odgojnih skupina; sedam skupina u matičnom vrtiću, tri na Kalvariji i po jednom u Badljevini, Obriježi, Prekopakri i u novom područnom vrtiću smještenom u zgradi pakračke Župe.

S obzirom da je povećan broj upisane djece zahtijevao i prenamjenu postojećih prostora, kao i povećanje vrtića „Maslačak“ za još jednu novu zgradu, nedavno smo obišli područne vrtiće na Kalvariji i u zgradi Župe, i uvjerili se kako napreduju završni radovi te hoće li oni biti otvoreni na vrijeme.

kalvarija preuređenje

„Nakon što su stručne osobe pregledale vrtić na Kalvariji i prostoriju dvorane koju smo planirali prenamijeniti, rečeno je da je taj prostor, sukladno elementima standarda, prikladan za jednu odgojnu skupinu, tako da se dvorana nije pregrađivala kako smo u početku mislili, već je napravljen samo novi sanitarni čvor sa wc-om, umivaonikom, prostorom za pranje djece i pultom za presvlačenje, i ovdje ćemo smjestiti jednu skupinu jaslica od 14 djece sa dvije nove odgojiteljice“, rekla je ravnateljica Višnja Klobučar i dodala da će se krenuti sa četvero jasličaraca radi adaptacije i socijalizacije, a postepeno će se grupa povećavati kako ostali budu navršili godinu dana, s tim da je moguće povećanje grupe i tijekom godine, ako bude novih zahtjeva.

Ostale dvije mješovite skupine ostaju u svojim prijašnjim prostorijama i ništa se značajnije ne mijenja, a što se tiče kuhinje, nabavljen je novi, profesionalni štednjak i napa, tako da će se hrana pripremati na Kalvariji, neće se više dovoziti iz centralnog vrtića, a jelovnik će u svim vrtićima biti jednak.

kalvarija kuhinja

„Za sad nema novih epidemioloških mjera i preporuka, pa ćemo nastaviti onako kako smo završili prošlu pedagošku godinu gdje se povećana dezinfekcija prostora, igračaka, mjerenje temperature djelatnika i djece pokazalo kao dobro rješenje“, kaže Klobučar i naglašava da će po novom roditelji ipak moći ući u prostor vrtića, uz obaveznu zaštitnu masku i kratko zadržavanje, no i dalje će se pratiti mjere te će se ponašati u skladu s njima.

U zgradi župe redovan vrtić

Iako je u početku najavljeno da će se u zgradi Župe odvijati cjelodnevni vjerski program, koji je dogovoren u razgovoru gradonačelnice Anamarije Blažević i požeško-slavonskog biskupa Antuna Škvorčeviča, zbog nedovoljnog interesa roditelja ove godine se nije uspjela formirati jedna mješovita odgojna skupina pa je odlučeno da će zbog velikog broja novoupisane djece, a manjka prostora, zgrada biti dana vrtiću na korištenje, za održavanje redovnog vrtićkog programa. Službeno otvorenje tog novog područnog vrtića najavljeno je za 6. rujna.

župa

U zgradi Župe potpuno je uređen prostor dnevnog boravka i spavaonice, sanitarni čvorovi, prostorije za osoblje i kuhinja u koju će se hrana dovoziti iz matičnog vrtića, a na terasi i ulaznim stepenicama je postavljena ograda, uređuje se dvorište i prilaz. Ostaje još uređenje dječjeg igrališta, no i ono će biti riješeno u dogledno vrijeme. U vrtiću će biti zaposlene dvije odgojiteljice, od kojih je jedna časna sestra, ali ona neće provoditi vjerski program, već će raditi u svojoj struci odgojiteljice.

Općepoznato je da vlada nestašica odgojitelja, pa se tako i u pakračkom vrtiću snalaze na način da „povlače“ sve studente sa druge i treće godine, tj. prvostupnike fakulteta ranog i predškolskog odgoja, koji tako paralelno studiraju i rade, a po potrebi, mogu se na određeno vrijeme zaposliti i druge educirane osobe slične struke.

župa oprema

Gradonačelnica Anamarija Blažević također je obišla vrtić u Župi i naglasila da je njen stav od početka bio da se za svu djecu treba osigurati mjesto u vrtiću i to iz više razloga. „Smatram da je socijalizacija djece u današnje vrijeme jako bitna, primjećujem da sve više djece ima poteškoća u govoru,upravo zbog nedostatka druženja sa drugom djecom. Zatim, ako hoćemo grad primjeren mladim obiteljima, moramo osigurati svoj djeci mjesto u vrtiću kako bi roditelji mogli biti na tržištu rada. Zahvaljujem biskupiji i župi što su sagledali situaciju i potrebe i pružili nam ruku u realizaciji uređenja ovog prostora, jer bi inače imali velikih problema i morali bi prekrajati postojeće vrtiće puno više nego što jesmo“, rekla je gradonačelnica i naglasila da je svu opremu za vrtić u Župi pribavila biskupija.

Radovi su u oba objekta privedeni kraju na vrijeme da prime stare i nove mališane na početku još jedne pedagoške godine.

sastanak župni dvor

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić