Krizni štab

Savjet Mjesna zajednica Prekopakre 20. kolovoza 1991. godine imenovala je Krizni štab za svoje naselje. Za predsjednika je imenovan Mato Brinjak, a dopredsjednik je bio Antun Novak. Ostali članovi su bili Stjepan Herber i Marko Martinelli (područje obrane), Nikola Nožarić i Antun Roček (protupožarna zaštita), Darko Matek (evakuaciju), Štefica Solčić i Štefica Marošević (prva medicinsku pomoć), Antun Erjavec (veterinarska služba), Karlo Rovazdi (snabdijevanje) te Vito Juranović, Ivica Mateš, Ivica Matek i Zlatko Rihtarić.

Na inicijativu Antuna Novaka prigodnim okupljanjem sinoć su u Češkom domu obilježili 30 godina od tog datuma na koje se odazvalo sedmero sudionika tih događanja.

Novak

Prigodnim referatom Antun Novak j je prisutne podsjetio na te događaje, ali i ljude od kojih neki više nisu živi. Opisujući političku i sigurnosnu situaciju prije četničke agresije na Pakrac Novak je istaknuo 28. lipnja kada je Savjet Mjesne zajednice formirao dobrovoljačku nenaoružanu gardu s ciljem funkcioniranja protupožarne i civilne zaštite, da bi neposredno prije agresije u noćnim satima dobili i naoružanje koje je nabavljeno raznim privatnim i polulegalnim kanalima. Mada jer Novak pozvao sve prisutne da evociraju svoje uspomene, uključio se samo Drago Skalnik, koji je u vrijeme početka oružane agresije već bio dio vojnih, a ne civilnih struktura ističući da je tijek rata bio takav da o mnogim događajima, posebice u početku, papirnatih dokaza nema te su jedini tragovi uspomene ljudi, pri čemu je to razdoblje svatko doživio na svoj način. No ono što je neosporno da je Prekopakra na različite načine u ratu izgubila jako puno dobrih ljudi, istaknuo je Skalnik.

Iz tog doba jedan od rijetkih  pisanih tragova je deblja knjiga zapisnika Savjeta Mjesne zajednice sa njihovih sastanaka od 1965. godine do 1992.  te su se svi prisutni složili da je najbolje da se ona preda na čuvanje Muzeju Grada Pakraca.