cjepivo

Jučer je u pakračkoj sportskoj dvorani cijepljeno 135 osoba, od čega 56 prvi put. I iako je prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 16. kolovoza, po postotku procijepljenosti stanovnika Pakrac i dalje najbolji grad u županiji sa 46,81% cijepljenih osoba s obje doze, dr. Ivan Beluškov, koordinator cijepljenja na području Pakraca i Lipika, smatra da bi ta brojka trebala biti i bolja, tim više jer se epidemiološko stanje na županiji, kao i u cijeloj Hrvatskoj, ponovo statistički pogoršava.

Na posljednjem testiranju obrađeno je 128 uzoraka, od kojih je 5 pozitivnih, tako da je jutros na županiji aktivno 16 slučajeva zaraze koronavirusom, pri čemu su tri osobe hospitalizirane, izvijestio je županijski stožer Civilne zaštite.

Ako analiziramo podatke iz kolovoza, u našoj županiji je u prvih deset dana testirano 897 osoba od čega je pozitivnih bilo 8 (0,8%), dok je od 11. kolovoza do danas ukupno testirano 1131 osoba, a 23 ih je bilo pozitivnih (2%).

Dr. Beluškov smatra da su ovakvom stanju u našoj županiji doprinijeli i dolasci stranaca, ali i turistička sezona, no s obzirom da se svaki virus tijekom ljetnih mjeseci ponešto pritaji, realna slika stanja će se vidjeti tek kroz mjesec ili dva.

Evidentno je povećanje broja zaraženih u cijeloj Hrvatskoj, i kako neki mediji primjećuju: „što se tiče dobne strukture oboljelih i prostornog širenja, podaci neodoljivo podsjećaju na prošlo ljeto, kada se povećanje broja prvo zabilježilo na moru, da bi se kasnije proširilo na kontinent. Također, najviše oboljelih su bili, kao i sada, mladi, koji su povratkom s mora zarazili svoje starije članove obitelji.“

No, lani nismo imali cjepivo, koje je ipak dobra zaštita od najtežih posljedica covida, pa stoga i dr. Beluškov poziva sve Pakračane, Lipičane, ali i strance koji se zateknu na našem području, da se odazovu slobodnom cijepljenju bez najave već idućeg četvrtka od 9 do 13 sati u pakračkoj dvorani.