IMG 0009

Kao što su i najavljivali, paljenjem lampiona i odavanjem počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima članovi MK Vitezovi tame iz Pakraca, u društvu gradonačelnice i saborske zastupnice Anamarije Blažević, danas su simbolično obilježili završetak obnove spomenika Marijanu Kulhaviju Foki i šestorici Bjelovarčana u pakračkim vinogradima, kao i 30. obljetnicu pješačko artiljerijskog napada pobunjenih Srba na Pakrac te početak organizirane obrane grada.

Počast stradalnicima najprije je odana ispred gradskog spomen obilježja pored zgrade gradske uprave, a potom i kod novouređenog spomenika u vinogradima.

IMG 9998

IMG 0001

Kako nam je rekao Zdravko Filipin, predsjednik moto-kluba, Vitezovi su radove pokrenuli samoinicijativno sredinom srpnja, a njih petnaestak je u nešto više od mjesec dana odradilo četiri radne akcije. Spomenik nagrižen zubom vremena temeljito su obrusili od ostataka boje, obnovili oštećene betonske dijelove, ponovo ga obojili te vratili očišćeno raspelo. Uređen je i okoliš s klupama, a svježini ukupnog dojma svakako pridonosi novopostavljena hrvatska trobojnica.

IMG 0006

Ponuđenu gradsku financijsku pomoć oko uređenja spomen obilježja motociklisti su odbili i radove su sami financirali. „Ovo je najmanje što smo mogli učiniti za našeg ratnog zapovjednika, susjeda i prijatelja, jednako kao i za stradale Bjelovarčani čiji doprinos i žrtvu u obrani Pakraca neizmjerno cijenimo“, kazao nam je Darko Jozipović, član Vitezova tame.

Ponovimo, spomenik u pakračkim vinogradima podignut je na mjestu gdje su 29. prosinca 1991. godini u četničkoj zasjedi poginuli Marijan Kulhavi Foka i bjelovarski branitelji Ivan Bedeković, Anto Ćurić, Franjo Gašpar, Dražen Hudec, Željko Novosel i Darko Peroš.

236580794 2077347785736354 3524484201648714550 n