glavna

Posljednjih dana često se u medijima govori o znatnom poskupljenju domaćeg voća i povrća na tržnicama i u trgovinama čemu su kumovali proljetni mrazovi, ljetne tuče, nevremena, a sada i suša, koji su umanjili ovogodišnji urod. Obišli smo stoga pakračku tržnicu i doznali kakva je ponuda, kako se kreću cijene sezonskog voća i povrća i što se najviše kupuje.

U mnogim je domaćinstvima u tijeku pripremanje zimnice i spremanje teglica u ostavu za nadolazeće hladnije razdoblje godine pa je, razumljivo, najveća potražnja za domaćom rajčicom, paprikom i krastavcima. Zbog povećane ponude nešto su veći redovi ispred štandova u unutrašnjem dijelu zelene tržnice, no ne stvaraju se gužve.

štand

Ovisno o namjeni, cijena rajčice kreće se od 4 do 5 kuna po kilogramu one za kuhanje, odnosno 10 do 12 kuna za onu ljepšu, namijenjenu svježoj konzumaciji. Cijena paprike se kreće od 4 do 10 kuna, krastavaca 5 do 7, a krumpir je 5 kuna po kilogramu. Kupus je 8 kuna, luk 7, patlidžan od 5 do 10 kuna, dok se kukuruz može kupiti po 3 kune za komad. Korjenasto povrće se prodaje po cijeni od 5 do 10 kuna po kilogramu za mrkvu, 30 do 35 kuna peršin, 30 kuna celer i 8 kuna cikla, a dosta tražene su i mahune koje se prodaju po 30 kuna.

opg juric

Ponuda voća je daleko skromnija od povrća i nalazimo samo dinje za 10 kuna po kilogramu, odnosno lubenice za 3 do 4 kune.

lubenice

Na štandu OPG-a Jurić iz Kutine doznajemo da prodaja ide dobro iako su cijene, u odnosu na prijašnje godine, veće za najmanje 10-20%, ali kupci se ne žale već su zadovoljni da ima uopće u ponudi kvalitetnih i domaćih proizvoda. Isto nam govori i gospođa Štampf iz Badljevine čije je malo poljoprivredno gospodarstvo također moralo ponešto podići cijene „suša je, puno moramo zalijevati, a i urod je ove godine manji pa je zato skuplje, no kupaca ima.“

štampf

Osim štandova s voćem i povrćem, dobar promet četvrtkom već uobičajeno ima i popularna pečenjarnica u vlasništvu tvrtke Mihaljinac d.o.o koja vruću svinjetinu prodaje po cijeni od 100 kuna za kilogram, odnosno janjetinu za 140 kuna.

mihaljinac