IMG 0136

„Sretan sam što je naše poljoprivredno gospodarstvo ovim inovativnim horizontalno-visećim uzgojem jagoda postalo prepoznatljivo širom Hrvatske. Uz nemala odricanja, sve smo uradili sami, u krugu naše obitelji i to me u ovom trenutku čini još ponosnijim, rekao je Matija Brinjak, vlasnik OPG-a Brinjak, na svečanosti otvorenja 670 četvornih metara prostranog plastenika specijaliziranog za horizontalno-viseći uzgoj jagoda, koje je u nazočnosti ministrice poljoprivrede Marije Vučković te saborske zastupnice i gradonačelnice Pakraca Anamarije Blažević održano 7. kolovoza u Velikom Banovcu.

IMG 0118

Obraćajući se nazočnim gostima i prijateljima Brinjak je objasnio prednosti plasteničkog uzgoja jagoda, odnosno blagodati investicije vrijedne 140 tisuća kuna financirane vlastitim sredstvima. Naglasivši prije svega zadovoljstvo konačnim prestankom ovisnosti o ćudljivim vremenskim prilikama, pojasnio je utrostručene kapacitete sadnje tehnikom „uvis“, uz istovremeno smanjenje radne površine s 1700 na 800 četvornih metara. U odnosu na prošlu godinu udvostručio je broj sadnica pa će umjesto prošlogodišnjih 3800 komada plodove ubirati s njih 7300. Ovakvim načinom, bude li rodna godina, Matija očekuju urod od gotovo 4 tone jagoda. Ne manje važan je i podatak da je ovom investicijom OPG Brinjak postigao ekonomsku veličinu kojom postaju konkurentni za javljanje na natječaje EU fondova.

IMG 0122

Javne zahvale otišle su i na adresu pakračke gradonačelnice Blažević te ministrice Vučković kojima se u više navrata obraćao za pomoć te je, kako je rekao, uvijek nailazio na otvorena vrata i silnu podršku. Probitačnost i usredotočenost mladog poljoprivrednika potvrdila je osobno Blažević, pohvalivši među ostalim i njegovu inicijativu za gradske potpore lokalnim OPG-ovcima koje su danas ugrađene u gradski proračun. 

IMG 0126

Veleposlanik malog poljoprivrednika

Prije svečanog rezanja vrpce obratila se ministrica Marija Vučković, rekavši da je ovaj plastenik na tragu njezine profesionalne devize 'iz oskudnog resursa stvarajmo što višu dodatnu vrijednost'. „Matija je veleposlanik malog poljoprivrednika, kojeg svi trebamo i kojeg svi zazivamo i na tragu je onog što svi želimo, a to je generacijska obnova hrvatskog sela. Selu trebaju ulaganja, nova tehnologija i oživljavanje zapuštenih resursa uz angažman mladog čovjeka. Upravo ono što nam danas nudi OPG Brinjak“, zaključila je Vučković.

IMG 0134