IMG 9890

Unatoč sparnom nedjeljnom popodnevu, proteklog je vikenda jubilarna 20. pakračka biciklijada, jedna od redovitih priredbi Pakračkog ljeta, privukla čak 125 biciklista svih uzrasta. Osim domaćih biciklista te onih pridošlih iz bliže okolice, na startu ispred pakračke tržnice i na 35 stupnjeva Celzijusa pojavili su se vozači iz Zagreba, Ljubljane i Splita. Popriličan broj prijavljenih tako je prekinuo dvogodišnji trend osipanja vozača, jer je 2019. godine biciklijadu odvezlo 95, a 2020. korona godine 84 vozača.

Potvrdio je to prije starta inicijator i pokretač biciklijade Vladimir Tessari podsjetivši da je 2001. godine prva biciklijada na startu imala preko 200 biciklista. Prigodnim riječima vozačima je zahvalio na čuvanju tradicije i poželio sretan dolazak na cilj. 

PXL 20210725 165026690

Prije samog polaska iz mnoštva biciklista izdvojili smo goste iz Zagreba - Kseniju Pulić i Matiju Nalisa. Privukli su pažnju identično obučeni s istaknutom web adresom na majici. Upitani za motive dolaska u Pakrac rekli su: „Jednostavno volimo bicikle, volimo kilometre. Vlasnici smo portala www.biciklijade.com i obilazimo sve biciklijade širom Hrvatske, otprilike njih pedesetak. Vozimo odmalena, a godišnje ispedaliramo između 7 i 10 tisuća kilometara, kazala je Ksenija, po zanimanju videća pratiteljica slijepih osoba dok je Matija programer.

IMG 9880

Sa startom ispred gradske tržnice u Pakracu biciklisti su povezli u uobičajenu dionicu - pored igrališta, preko pakračkog polja do lipičkog parka gdje su se priključili tamošnji biciklisti. Nastavljeno je preko Raminca i Klise sve do cilja na Pakurnovcu. Svi biciklisti su bez problema odvezli biciklijadu - neki umorni, neki umorniji. Iz sveopćeg festivala biciklizma i svega što on podrazumijeva valja izdvojiti i poneku zanimljivost. Možda ovu…

IMG 9901

Osim generacijskih različitosti sudionika, gdje najstariji ima 72, a najmlađa tek godinu dana, u ovogodišnjoj biciklijadi primijetili smo i tri generacije vozilica na dva kotača. Više nije novost pojava u posljednje vrijeme cjenovno sve pristupačnijih električnih bicikala. Većina vozača je, međutim, vozila uobičajene višebrzinske modele tipa Trek i slično – nešto slabije ili jače. Ali… lipičku dionicu odvezla i gospođa Marica Gelešić (54) iz Filipovca. I to ne na takvom ili ne daj bože električnom biciklu - već na starom dobrom Ponyu! Oni koji malo razumiju priznat će da je žena zaslužila duplu dnevnicu ili barem dupli sendvič. Čim je uhvatila zraka rekla nam je: „Sve što vam treba je jedna brzina i gomila volje. Odvezla sam sve pakračko-lipičke biciklijade na ovom biciklu. Samo je vremenom prefarban. Ne namjeravam ga mijenjati, služit će on još godinama“. Malo je reći – bravo!

IMG 9935

Na Pakurnovcu je održan završni program izvlačenja tombole i dodjele nagrada. Sve u šaljivom tonu i  dobro poznatom stilu Marija Baraća koji je i ovu biciklijadu dosjetkama i opuštenošću podigao na višu razinu. Glavnu nagradu – bicikl  osigurao je Vladimir Tessari, vlasnik trgovine „Bicikli Tessari“, a osvojila ju je Korina Frajfogel (10) iz Pakraca. Prigodnim poklonima nagrađeni su Zvonko Družinec (73) najstariji sudionik, Borna Levanić (5) najmlađi i jednogodišnja Antea Martinović koja je bila najmlađa sudionica ovogodišnje biciklijade.

IMG 9984

Kako nam je rekla Gabrijela Seleši, voditeljica ureda TZ Pakrac, biciklijada je održana u organizaciji TZ Pakrac i Grada Pakraca u suradnji s TZ Lipik. Spomenula je velik doprinos pakračkih vatrogasaca te policije koji su pratili bicikliste cijelim putem i bili na raspolaganju, a posebno je zahvalila pakračkim obrtnicima koji su osigurali simbolične, ali brojne nagrade za sudionike jubilarne 20. biciklijade.

FOTOGALERIJA