maturanti

Objavljene su konačne rang liste studijskih programa koje su na ljetnom roku upisali pakrački maturanti. Od deset učenika u gimnazijskom razredu, sedmero ih je s područja Pakraca, a osim jedne učenice koja zbog odlaska u inozemstvo nije prijavljivala studijske programe, njih četvero je upisalo studije u Zagrebu: medicinu, pravo, dvopredmetni studij povijesti i sociologije, te stručni studij oblikovanja tržišnih komunikacija; u Puli će jedna učenica nastaviti školovanje na dvopredmetnom studiju engleskog jezika i književnosti te japanskog jezika i kulture, dok je jedan maturant upisao stručni studij računarstva u Osijeku.

Od dvoje učenika s područja Grada Lipika, jedna učenica je upisala studij medicine u Zagrebu, dok je drugi učenik upisao studij računarstva u Rijeci. Preostala učenica gimnazije je bila izvan područja ova dva grada i upisala je studij psihologije u Osijeku, izvijestio je profesor Jonatan Berlančić iz Srednje škole Pakrac.

Što se tiče ostalih pakračkih maturanata, dio učenika medicinskog usmjerenja školovanje će nastaviti, bilo redovno ili izvanredno, na studiju sestrinstva u Novoj Gradišci, Pregradi, Osijeku, Puli, Rijeci, Bjelovaru i Zagrebu, dok će fizioterapeuti na studij fizioterapije u Rijeku, Ivanić grad ili Pakrac

Na državnoj maturi prolaznost 81 posto

Poznati su i konačni rezultati državne mature za pakračke srednjoškolce u završnim razredima četverogodišnjih (opća gimnazija i fizioterapeutski tehničar) i petogodišnjeg programa (medicinska sestra/tehničar opće njege ). Od ukupno 73 učenika tih razreda, polaganje ispita državne mature prijavilo je, i njemu pristupilo, 70 učenika, od čega 10 gimnazijalaca i 60 iz strukovnih programa. U odnosu na prošlu godinu, veći je postotak prijava ispita državne mature (96 posto), također i sama izlaznost na ispite, doznajemo od profesora Berlančića, ispitnog koordinatora za državnu maturu.

Jonatan Berlančić 1024x685

Državna matura, već uobičajeno, sastojala se od obvezatnoga (hrvatski jezik, matematika i strani jezik) te izbornoga dijela. Za višu, A razinu ispita iz hrvatskog jezika odlučilo se 26 učenika pakračke srednje škole, nižu B razinu hrvatskog jezika polagalo je 44 učenika, dok je matematiku B razine pisao 61 maturant (troje učenika nije pristupilo ispitu), a samo šestero A razinu. Što se tiče stranih jezika, engleski jezik A razinu je polagalo 24 učenika, B razinu 41 učenik, a njemački jezik B razinu njih četvero dok se za A razinu prijavio samo jedan učenik.

Kao i prethodnih godina, u izbornom dijelu učenici su se u najvećem broju opredijelili za biologiju (20 učenika), dok su u manjem broju pisali još i ispite iz fizike (5), kemije (4), psihologije (3), informatike (2) i povijesti (1).

Svi učenici gimnazijskog razreda položili su obvezni dio državne mature. Kod strukovnih razreda prolaznost na ispitima obveznog dijela je 78 posto, a sveukupno gledano, prolaznost je 81 posto, što je značajno veća prolaznost u odnosu na prošlogodišnju državnu maturu. Negativnih ocjena iz obveznih predmeta znatno je manje nego prošle godine. Na ispitima iz hrvatskog jezika na A razini, engleskog na A razini i njemačkom jeziku na obje razine nema negativnih ocjena.

Prosječne ocjene bolje od prošlogodišnjih

„Kada uspoređujemo postignute ocjene u obveznom dijelu sa prošlogodišnjima, prosječne ocjene iz svih obveznih predmeta su bolje. Istaknuo bih da su učenici ispit iz matematike na obje razine napisali s boljim ocjenama nego prošle godine, posebno se to može reći za ispit na B razini. Kao i prošle godine, morali smo poštivati propisane epidemiološke mjere zbog pandemije koronavirusa, no nismo imali učenike u samoizolaciji te su svi učenici pisali ispite prema spomenutim mjerama. Sveukupno gledajući, ljetni rok je prošao regularno, a postignuti rezultati u obveznom, ali i izbornom dijelu bolji su u odnosu na prošlogodišnje“, zaključio je profesor Berlančić.

.