županija Dan državnosti 2024

stanovnici 2

Polovinom srpnja u Skloništu za životinje na Bučju, u vlasništvu Veterinarske stanice Pakrac, bilo je zbrinuto 34 pasa čije se fotografije kao i osnovni podaci o težini, starosti i dužini boravka u skloništu mogu vidjeti na njihovoj internetskoj stranici (http://skloniste-pakrac.com/), a taj podatak nam je potvrdio i Tihomir Čop, voditelj skloništa, uz napomenu da je uvijek u skloništu i još poneki svježe prispjeli pas koji najprije izvjesno vrijeme boravi u zdravstvenoj karanteni, tako da se taj podatak, uz udomljavanje, mijenja gotovo na dnevnoj razini.

U prvoj polovini ove godine u sklonište je prispjelo 104 pasa, od kojih 19 s područja Grada Pakraca. Istovremeno je udomljeno u Njemačku 40 pasa, te u Hrvatsku oko 30. Lani tijekom cijele godine je kroz sklonište prošlo 273 pasa (27 „pakračkih“), pri čemu je u Njemačku udomljeno 222, a osim par uginulih jer u sklonište dolaze i stari psi, odnosno bolesni, ostali u Hrvatskoj.

Iako smo već više puta pisali o udomljavanju pasa iz bučkog skloništa u Njemačkoj, podsjetimo da oni tamo odlaze zahvaljujući jednoj njihovoj udruzi za skrb o životinjama koja pronalazi udomitelje za pse iz skloništa u Šibeniku, Zagrebu i Bučju. U posljednjoj takvoj turi 9. srpnja je odveženo pet pasa, idući dolazak je najavljen za 31. srpnja za kada su već rezervirali šest pasa, sadašnjih stanovnika skloništa. I u Hrvatskoj, kaže Čop, najviše udomljavanja se odvija preko udruga za zaštitu životinja pa psi iz ovog skloništa, osim u okolna mjesta, odlaze i u Zagreb, ali i primjerice Gospić, Hrvatsku Kostajnicu, pri čemu Čop kao aktivnu posebno ističe udrugu iz Nove Gradiške u čijoj okolini stoga i završi najveći dio u Hrvatskoj udomljenih pasa iz Bučja.

Tihomir Čop

Psi iz 28 JLS

Psi u sklonište dolaze s područja 28 jedinica lokalne samouprave o čemu Veterinarska stanica Pakrac ima ugovore s njima o obavljanju usluge hvatanja i zbrinjavanja pasa lutalica. Osim svih JLS naše županije, ona uključuje i JLS od Đulovca do Jasenovca, ali i Čazme te većinu zapadnih s područja Brodsko-posavske županije. Svaka JLS plaća udomljavanje „svojih“ pasa i njihov dan boravka JLS košta 37,5 kuna. Zbog toga smo pišući o broju udomljenih pasa isticali pridjev „pakrački“. Grad Pakrac je lani za tu uslugu Veterinarskoj stanici platio 114.600 kuna, a u prvoj polovini ove godine 60.400 kuna.

Osim pasa lutalica, u sklonište nerijetko dolaze i psi čiji je jedini vlasnik umro.

Psima u skloništu ne prijeti eutanaziranje jer je od jeseni 2017. godine na snazi zakon kojim je to zabranjeno No, ističu u Veterinarskoj stanici Pakrac, na Bučju je oduvijek primjenjivana praksa „no kill“, bez prava na eutanaziju.

Pakrac stimulira udomljavanje

U nastojanju na potakne udomljavanje pasa, Grad Pakrac je u ožujku 2019. godine pokrenuo program stimuliranja udomitelja s po tisuću kuna po udomljenom psu iz bučkog skloništa, ali samo za „pakračke“ pse. U prvoj godini je akcija imala uspjeha jer je udomljeno 15 takvih pasa, dok je lani bilo svega četiri udomljavanja kao i u prvoj polovini ove godine, doznajemo od Darka Miletića, pokretača tog programa. Zainteresirani udomitelji s Gradom potpisuju ugovor, moraju osigurati adekvatni boks, odnosno pas ne smije biti vezan lancem te dozvoljavaju gradskim službama kontrolu držanja psa. Kompletne informacije zainteresirani mogu dobiti svakog radnog dana u gradskoj upravi.

IMG 9768

Potencijalni udomitelji pasa, na Bučju mogu vidjeti pse svakog radnog dana od 11 do 15 sati i subotom od 7 do 9, ali je radi mogućeg odlaska zaposlenika na teren poželjno da se najave na mobitel 099 44 11 019.

S obzirom da je sezona godišnjih odmora, građanima je interesantna i informacija da sklonište ne prima pse na skrb za vrijeme dok su njihovi vlasnici na moru. Razlog su limitirani kapaciteti skloništa na 64 psa, pri čemu jedinice lokalne samouprave imaju na godišnjoj razni dnevno rezervirana mjesta za pse sa svog područja, primjerice Pakrac šest.

vanjski-boksovi
tabla-azil
stanpovnici-1
hranjenje
boksovi
azil-buje

županija Dan državnosti 2024