Srednja ulaz 1 1024x673

Na ljetnom upisnom roku, koji je završen 14. srpnja, pravo upisa u Srednju školu Pakrac steklo je 99 učenika, koji će u potpunosti popuniti 40 mjesta za medicinsku sestru/tehničara opće njege i 20 mjesta za fizioterapeutskog tehničara. U gimnaziju se upisalo 18 učenika, isto toliko i za građevinske tehničare, a troje je odabralo zanimanje soboslikar. Zbog nedovoljne zainteresiranosti nije bilo upisa za trogodišnja zanimanja fasadera i zidara, a za njih neće biti niti jesenskog roka, doznajemo od Ljiljane Rupena Kelemen, zamjenice ravnatelja i članice upisnog povjerenstva.

Za jesenski upisni rok koji počinje 21. kolovoza prijavom u sustav e-upisne aplikacije, ostalo je ukupno osam slobodnih mjesta, od čega dva mjesta u općoj gimnaziji, dva mjesta u građevinskim tehničarima i još četiri mjesta u zanimanju soboslikar-ličilac.

Usporedimo li sa lanjskim ljetnim upisnim rokovima, gdje je pravo upisa stekao 91 učenik, vidimo da je i ove godine podjednako dobar interes za gimnaziju (lani 20) i medicinska zanimanja (58), koja se gotovo uvijek popune već na prvom roku, dok je onaj za građevinske tehničare bolji od lanjskog kada ih je upisalo 11, odnosno sedam učenika manje. Trogodišnja zanimanja su i dalje nepopularna, pa je nakon lanjska dva učenika, ove godine želju za obrtničkim zanimanjem pokazao tek jedan više.

Pakračku gimnaziju na jesen će pohađati sedam učenika iz Pakraca i dvoje iz Lipika, a za medicinsku sestru/tehničara se odlučilo tek troje pakračkih osnovnoškolaca. Iz Pakraca dolaze i po dva buduća fizioterapeuta, građevinska tehničara i soboslikara, dok se po jedan učenik iz Lipika upisao u fizioterapeute i soboslikare.

„Novost u ovim upisima je činjenica da je Grad Pakrac donio odluku o sufinanciranju udžbenika u prvim razredima opće gimnazije i građevinskog tehničara, kao mjeru poticanja upisa u ta zanimanja bez obzira odakle učenici dolaze“, rekla je Rupena Kelemen i pritom zahvalila Gradu i gradonačelnici na ovoj gesti.